четвер, 20 січня 2022 05:30

Критикував правителя за відмову від дружини – сьогодні згадуємо легендарного святого

Критикував правителя за відмову від дружини – сьогодні згадуємо легендарного святого
Іоанн Хреститель є одним із найбільш шанованих християнських святих. ФОТО: dc.lviv.ua

Сьогодні християни відзначають Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Це один із найбільш шанованих святих у світі.

Іоанн Хреститель народився неподалік Єрусалиму у священика Захарії та праведної Єлизавети, які виконували всі заповіді та роками молили Бога аби дарував їм дитя.

Про майбутню появу сина, Захарій дізнався під час служіння у храмі. Йому явився Ангел, за християнськими переказами.

"Не бійся, Захаріє, твоя молитва вислухана. Дружина твоя, Єлизавета, породить тобі сина. І ти даси йому ім'я Іоан", - сказав посланець Бога.

Захарій не повірив його словам.

"Я – Гавриїл, що стою перед тобою і посланий благовістити тобі це. Ти будеш німим до дня народження, бо не повірив словам моїм", - відказав Архангел.

Пророцтво Гавриїла виповнилося і Єлизавета народила майбутнього хрестителя Ісуса Христа. Подорослішавши Іоанн пішов у дику пустелю, де готувався до великого служіння. У 30-річному віці він перестав бути відлюдником та вийшов проповідувати єврейському народові. Розповідав людям про покаяння і необхідність хрещення для відпущення гріхів. Згодом хрестив Спасителя на річці Йордан. Бачив, як на Ісуса Христа зійшов Дух святий у вигляді голуба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні Хрещення Господнє. Це одне із найвеличніших свят

"Той, хто хрестити водою послав мене, оповів: Над Ким Духа побачиш, що сходить і зостається на Ньому, це Той, Хто хреститиме Духом Святим. І я бачив, і свідчив, що Він Божий Син", - заявляв пізніше Іоанн Хреститель.

Іоан Предтеча був страчений під час правління царя Ірода Антипа. Спершу святого ув'язнили, бо критикував правителя за відмову від законної дружини і життя з Іродіадою – жінкою троюрідного брата. У подальшому донька Іродіади умовила Ірода убити Іоана. Святому відрубали голову.

Зараз ви читаєте новину «Критикував правителя за відмову від дружини – сьогодні згадуємо легендарного святого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути