Ексклюзиви
вівторок, 09 липня 2019 04:20

Червонокнижних тварин виселяють з регіону
5

Всього в Україні близько 300 зубрів. На Вінничині, згідно з переписом 2019 року, їх 95. Це найбільша за чисельністю популяція в країні. ФОТО: vinwood.gov.ua
 Володимир Ткач з колегами. ФОТО: vinwood.gov.uа
 Зубри заходять у приватні обійстя, завдають шкоди сільгоспугіддям, хоча для людини вони безпечні. ФОТО: vinwood.gov.ua
Чисельність зубрів на Вінничині становить п'ять особин на 1000 га угідь - це забагато при нормі три особини на одну тисячу гектарів. ФОТО: vinwood.gov.ua
Усього з Вінниччини переселено 34 особини зубра європейського у мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. ФОТО: vinwood.gov.ua

З метою збереження та відтворення виду державне підприємство "Хмільницьке лісове господарство" здійснює переселення зубрів в інші мисливські господарства України.
Всього в Україні близько 300 зубрів. На Вінниччині, згідно з переписом 2019 року, їх 95. Це найбільша за чисельністю популяція в країні.

Заходи по переселенню здійснюються згідно з дозволами Міністерства екології та природних ресурсів України.

"Робиться це тричі на рік: пізньою осінню, зимою і ранньою весною. У теплу пору їх перевозити не можна, бо зубр може постраждати від спеки", - розповідає керівник прес-центру Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Станіслав Вовк.

Зубрів потрібно переселяти, бо щільність поголів'я цих тварин на Вінниччині становить п'ять особин на 1000 га угідь - це забагато при нормі три особини на одну тисячу гектарів.
"Зубри заходять у приватні обійстя, завдають шкоди сільгоспугіддям, хоча для людини вони безпечні", - додає Вовк.

Інші господарства купують вінницьких зубрів для "освіження крові". Суть в тому, що потомство, отримане від тварин з різних місцевостей, має бути міцнішим і витривалішим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тільки слід від копит: з Подільського зоопарку втекла олениха

Усього з Вінниччини переселено 34 особини зубра європейського у мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. Лісгосп отримує за кожного переселеного зубра у середньому 75 тис. грн.

"Сьогодні продовжується відлов для переселення зубрів в ДП "Сторожинецький лісгосп" Чернівецької області. Минулого року для них було відловлено і відправлено 7 особин, а ще три самки хмільницькі лісівники мають відловити наступної зими" - розповідає мисливствознавець Володимир Ткач.
Фахівець разом із колегами вдосконалив пастку для відлову тварин.

"Зловити самку це дуже непросто, адже вона відзначається неабиякою інтуїцією і розумом, тому її так важко заманити у пастку. Самця набагато легше виловити, а з самкою трапляється так, що вона зайде у пастку, виїсть увесь корм – і як ні в чому не бувало виходить", - додає Ткач.

У 2016 році 15 зубрів провалилися під кригу на ставку біля с.Трибухи Літинського району Вінниччини. Правоохоронці знайшли неподалік залишки ще двох тварин. Основна версія загибелі зубрів - браконьєрство.

Зараз ви читаєте новину «Червонокнижних тварин виселяють з регіону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути