середа, 21 лютого 2018 05:28

Команда Порошенка отримала велике газове родовище на Полтавщині

Команда Порошенка отримала велике газове родовище на Полтавщині
Фото ukrnafta.com

Із 2017 року маловідома компанія ТОВ "Аркона Газ-Енергія" отримала багате родовище газу і нафти на території Полтавської області. За дозвіл видобувати корисні копалини заплатили 3,8 млн грн, хоча ринкова вартість такого документу сягає від 110 млн грн. На ринку заговорили, що за цією компанією стоять інтереси оточення українського президента.

Напівдержавна компанія "Укрнафта" з 1990-х років вивчала й досліджувала велике Свистунківсько-Червонолуцького нафтогазоносне родовище в Полтавській області. Щоб нарешті почати на ньому заробляти, лишалось тільки придбати в держави ліцензію на власне видобуток вуглеводнів з підготовленого родовища. Але із 2014 року отримує одні відмови, пише "Радіо Свобода".

В "Укрнафті" подали до суду на видачу такого спецдозволу, щоб переглянути чи було порушено закон.

"По-перше, "Аркона Газ-Енергія" успішно отримала спецдозвіл у Полтавській області – саме в тій області, де вже другий рік поспіль безуспішно бореться за нові ліцензії така знана компанія, як УГВ. По-друге, спецдозвіл було видано поза конкурсом, без аукціону. По-третє і найцікавіше: до 2014 року "Укрнафта" проводила геологічне вивчення цього родовища і за результатами наших досліджень, захищених в Державній комісії запасів, видобувні запаси складали 1,6 млрд м3 газу та 130 тис. т конденсату. Водночас, у спецдозволі для "Аркони" зазначено в рази менші об'єми: 320 млн м3 газу та 17 тис. т конденсату відповідно. І це при тому, що жодна інша третя сторона досліджень на родовищі не проводила. Ну і в результаті, для "Аркони" спецдозвіл був оцінений у 3,8 млн грн, у той час як на конкурсі за нього держава могла отримати 110 млн грн", - повідомили в прес-службі "Укрнафти".

"Укрнафта" - найбільша в Україні нафтовидобувна компанія. Контрольний пакет її акцій (50%+1) належить державі в особі НАК "Нафтогаз України", ще близько 42% - у структур з так званої групи "Приват", лідером якої вважається бізнесмен Ігор Коломойський.

18 травня 2017 року спеціальний дозвіл на користування надрами, а саме на розробку з подальшим видобуванням газу та газового конденсату отримала ТОВ "Аркона Газ-Енергія". За даними Держгеонадр, вперше фірма виявила бажання отримати відповідний спецдозвіл у березні 2016 року. На той момент статутний капітал "Аркона Газ-Енергія" складав лише 4 000 гривень. Після кількох змін власників 5% частки "Аркона Газ-Енергія" відійшло юристу та адвокату Олексію Гребенченку. На початку 2000-х років він працював у ПАТ "Укропткульттовари", кінцевим бенефіціарним власником якого був і досі залишається Петро Порошенко. Але це далеко не єдиний факт, який виводить фірму "Аркона Газ-Енергія" на оточення українського президента.

1 червня 2017 року два власники відступили ще половину своєї частки у фірмі на користь офшорної компанії Ashburi Universal LTD (Беліз). Її журналісти "Схем" пов'язали із Олексієм Маловацьким, якого у ЗМІ називають "людиною Петра Порошенка". Під час позачергових виборів президента України у 2014 році він був заступником керівника юридичної служби Порошенка як кандидата в президенти і керував юридичною службою "Блоку Петра Порошенка" під час дочасних виборів до Верховної Ради восени того ж року.

Отримати коментарі у власників компанії журналістам не вдалось. В офісі не було жодних співробітників, а робочі телефони не відповідають.

"Президент України не має жодного відношення до згаданих вами компаній", - таку відповідь на запит програми надали в Адміністрації президента і попросили "не поширювати неправдиву неперевірену інформацію в контексті глави держави".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корупція в Держгеокадастрі вилучає $5 млрд.

Свистунківсько-Червонолуцьке родовище знаходиться в Полтавській області. Згідно з протоколом ДКЗ України від 21.12.2010 р. №2148, по Червонолуцькому родовищу були затверджені видобувні запаси газу в розмірі 1,06 млрд м3 та видобувні запаси конденсату в розмірі 96 тис. тонн. По Свистунківському родовищу в державних балансах України обліковувались загальні/видобувні запаси газу в розмірі 548 млн м3 та загальні/видобувні запаси конденсату 60/30 тис. тонн. "Укрнафта" проводила геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку Свистунківсько-Червонолуцького об'єкта на підставі спецдозволу №2501 від 20.07.2004 р., який був виданий на 10 років. У подальшому "Укрнафта" здійснила всі дії для пролонгації спецдозволу та мала намір отримати спецдозвіл на видобуток як надрокористувач, що підготував відповідне родовище для промислової розробки.

Зараз ви читаєте новину «Команда Порошенка отримала велике газове родовище на Полтавщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути