середа, 01 лютого 2023 09:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Кінбурнський півострів не контролює жодна зі сторін – Гуменюк

Кінбурнський півострів не контролює жодна зі сторін – Гуменюк
Речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк розповіла, що відбувається на Кінбурнському півострові. Фото: "РБК-Україна"

Кінбурнський півострів в Миколаївській області на 1 лютого перебуває у "сірій" зоні.

Це означає, що повного контролю над територією не мають ані Україна, ані російські загарбники, повідомила керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони "Південь" Наталія Гуменюк в телемарафоні "Єдині новини", передає Gazeta.ua.

"Вогневий контроль і з одного, і з іншого боку не дає встановити абсолютно господарювання жодної сили. Тому ці території (включно з островами Майський та Довгий. – Gazeta.ua) географічно складні для закріплення і вони постійно перебувають під обстрільним контролем. Якщо переважає з нашого боку – можна вважати, що наш контроль. Якщо з іншого боку – інший", – розповіла Гуменюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відбувається на Кінбурнській косі та лівобережжі Херсонщини – Єрін розповів деталі

За її словами, російські війська мають сполучення із Кінбурнською косою суходолом. Це дає їм змогу перекидати на півострів особовий склад та техніку.

"Але ворог має сполучення суходолом. І навіть територіально острови та півострів ближче до лівого берега річки Дніпро. Тому вони там з'являються частіше, але й вибиваються звідти частіше", – сказала Гуменюк.

Окупанти зайшли на територію півострова у березні 2022 року зі сторони суходолу в Херсонській області. Це дозволило їм встановити контроль над значною ділянкою морської акваторії Чорного моря, адже коса розташована в стратегічному місці. Тут сходяться виходи із портів Херсона та Миколаєва. Окупувавши косу, російські військові фактично заблокували виходи з цих портів.

Окупанти використовують Кінбурнську косу і для обстрілів мирних міст і сіл, зокрема Очакова. Ворог також використовує її, щоб обстрілювати міжнародні транспортні морські шляхи, повідомила Наталія Гуменюк.

Зараз ви читаєте новину «Кінбурнський півострів не контролює жодна зі сторін – Гуменюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути