четвер, 13 квітня 2017 07:08

Геннадій Біліченко був першим загиблим в АТО працівником СБУ
3

На похорон прийшли близько 3 тис. людей
Фото: YouTube
Геннадій Біліченко працював в СБУ з 1995 року
В загиблого лишилася дружина, син і матір

"Сьогодні вранці у Слов'янську колону силових структур, які мали завдання захистити громадян у цей святковий недільний день, обстріляли з автоматичної зброї. Злочинці відкрили шквальний вогонь, прикриваючись живим щитом з місцевих мешканців, обдурених російською пропагандою. Під час операції загинув капітан спецпідрозділу "Альфа" Геннадій Біліченко", - говорить 13 квітня 2014 року в зверненні до народу Олександр Турчинов, виконував обов'язки президента України.

Того дня 5 членів підрозділу "Альфа" розстріяли сепаратисти. До групи під'їхало сіре "Рено" з логотипом охоронної фірми "Явір-2000". Звідти вийшли четверо, впритул розстріляли "альфівців" з автоматів. Капітан Біліченко загинув, решта отримали поранення. В охоронній фірмі "Явір-2000" заявили, їхнє "Рено" напередодні викрали сепаратисти.

Покійного поховали в приміському селищі Гожули. Прощалося близько 3 тис. людей.

Геннадій Біліченко працював у СБУ з 1995 року, брав участь у 180 бойових операціях. На той час був єдиним спецназівцем, який загинув під час АТО.

"Його останні слова були: "Люди зі зброєю". Це нас і врятувало. Тому що швидко прийняли рішення вийти із автомобіля, зайняти оборону та вжиття заходів по усуненню небезпеки, яка йшла на нас. Ворог зрозумів, що нас взяти не просто і почали відступати в ліс. У цей час пприїхав БТР ЗСУ і нас прикрив", - згадує один із "альфівців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крик матері було чутно навіть через музику військового оркестру" - волонтер про похорон молодого бійця

В загиблого лишилася дружина 44-річна Наталія, 17-річний син Денис і матір 73-річна Валентина. Через 2 роки рідні відвідали місце трагедії. Встановили пам'ятний знак, куди люди зносять квіти.

"Складна була поїздка. І те, що дитина побачила це місце. Але не жалкуємо, що поїхали. Й досі не навчилися жити без Гени", - сказала Наталія.

Того дня Олександр Турчинов виступив із офіційною заявою про початок АТО. Перекинуті у район Слов'янська і Краматорська спецпідрозділи СБУ і Збройних сил України прийняли перший бій зранку 13 квітня у Семенівці.. Потрапили у засідку проросійських бойовиків, у якій загинув капітан Геннадій Біліченко.

Зараз ви читаєте новину «Геннадій Біліченко був першим загиблим в АТО працівником СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути