Ексклюзиви
середа, 10 квітня 2019 22:54

Епіфаній привіз до Львова чудотворну реліквію і молився за незалежність
25

Епіфаній привіз до Львова чудотворну реліквію і молився за незалежність.
Фото: Валерій Шмаков
Епіфаній привіз до Львова чудотворну реліквію і молився за незалежність.
Голова Львівської ОДА Олег Синютка, Предстоятель ПЦУ, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній і голова Львівської облради Олександр Ганущин 
О 16.00 перед Собором Успіння Пресвятої Богородиці, що на вул Руській, 5 поблизу площі Ринок зібралось кілька сотень вірян. Люди старшого віку із дітьми та внуками.
Богослужіння проходило із усіма урочистостями - співом церковного хору та проповідями.

10 квітня у Львів приїхав Блаженніший митрополит Епіфаній. Із собою митрополит привіз чудотворну ікону Кікської Божої Матері.

О 16.00 перед Собором Успіння Пресвятої Богородиці, що на вул Руській, 5 поблизу площі Ринок зібралось кілька сотень вірян. Люди старшого віку із дітьми та внуками. Стоять від воріт, аж до самого входу в храм. У натовпі багато священиків в рясах. Чекають на ікону та Блаженнішого митрополита.

"Прийшли сюди із чоловіком подивитись на Митрополита Епіфанія, та прикластись до чудотворної ікони. Читали про неї багато в інтернеті, чули про чуда, які стаються після молитви іконі, - розповідає львів'янка 57-річна Віра Касіян. Разом із чоловіком, 62-річним Володимиром Касіяном стоять у дворі Собору. - Ми греко-католики. Ходимо молитись у церкву Андрія Первозванного, на вулиці Варшавській. Але тішимось, що нарешті у нас є своя, українська церква. Не залежна від Москви. Може й дочекаємо того часу, коли усі церкви України об'єднаються, не залежно від конфесій. Бо ж Бог - один".

Перед входом у двір Собору стоять священослужителі. У руках тримають позолочені хрести та хоругви із зображенням Ісуса Христа та Діви Марії. До них підходять священослужителі із іконою Кікської Божої Матері. Вона прекрашена масивною рамою з сусальним золотом та вишитим рушником. За нею іде митрополит, семінаристи та ченці. Люди розступаються. Утворюють коридор, щоб Епіфаній зміг вільно пройти у храм. Намагаються торкнутись рами ікони, та ряс Епіфанія. Просять Блаженнішого поблагословити їх. Митрополит звертається до усіх "Слава Ісусу Христу". Люди відповідають "Слава навіки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні пишуть рекордну Біблію

Ікону заносять у Собор. Всередину заходять спочатку священики, потім - віряни. Розпочинається молебінь. Богослужіння проходить із усіма урочистостями - співом церковного хору та проповідями.

Епіфаній вітає вірян, священослужителів та владу міста. Розповідає про значення чудотворної ікони, яка носить назву "Кікська" чи "Джерело Милості". Закликає звернутись до неї, щоб вона охоронила від нашестя чужинців, та вберегла Україну, як цілісну державу.

Митрополит зазначив, що не буває незалежної церкви, без незалежної держави. І навпаки. Здобуту автокефалію не можна вважати остаточною перемогою, бо попереду ще важка робота по об'єднанню усіх православних християн України.

"У нас завжди відкриті обійми і серця", - сказав Епіфаній.

Глава ПЦУ розповів вірянам про гоніння на церкву, яке зараз відбувається на території окупованої України та в анексованому Криму.

"Тому, ми з вами маємо зробити все, щоб Україна рухалась у напрямку розбудови та утвердження незалежності. Маємо відстоювати ідеали, за які ми з вами боролись під час Революції Гідності на Майдані Незалежності. Зараз час, коли ми обираємо майбутнє. Не просто людину, а главу держави, головнокомандувача наших військ, які стоять на сторожі нашого миру. Обираємо людину, яка відповідатиме на економычні, інформаційні та релігійні виклики із боку північого сусіда - агресора. Вірю, що наш народ - мудрий", - завершив Епіфаній.

Після молебню віряни просили благословення у глави ПЦУ та прикладались до ікони.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній прокоментував заяву команди кандидата в президенти Володимира Зеленського про підтримку Православної церкви України.

Зараз ви читаєте новину «Епіфаній привіз до Львова чудотворну реліквію і молився за незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути