середа, 26 грудня 2018 14:09

Експерт налякав якістю питної води

Експерт налякав якістю питної води
Питна вода на Вінниччині має погану якість через забруднення. Фото: fastpic

Цього року проблема питної води сильно загострилась в нашій області. Вода зникає у колодязях по селах. Люди стурбовані. В деяких селах почали впроваджувати проекти по копанню свердловин та забезпечення водою.

"Вода зникає через те, що незаконно копають піщані кар'єри, поглиблюють гранітні кар'єри та незаконно копають артезіанські свердловини. На кожному паркані бачимо оголошення "Копаєммо свердловини". При цьому ніхто не досліджує місця копання, а це неправильне використання водних ресурсів, а бурять не менше сотні метрів", - про це розповідає головний інженер басейнового управління річки Південний Буг Володимир Крисько.

Есперт переконаний, що головна причина зникнення води - глобальне потепління, обміління річок. Один із виходів - буріння свердловин на досліджених територіях. Для цього спеціалісти мають перевірити залягання води і викопати свердловину, яка буде забезпечувати увесь населений пункт водою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шокували статистикою, скільки українців не стало менш ніж за рік

"Сільради можуть звертатися в наше управління, в нас є спеціалісти які досліджують, ми залучаємо інші компанії, які проводять пошукові роботи. Ми можемо провести аналізи, допомогти з розробкою проектної документації, навіть допомогти з бурінням свердловин",- каже Володимр Крисько.

Найбільші проблеми з водою в Ямпільському, Піщанському, Муровано- Куриловецькому районі.

"Велика проблема з якістю води. Колись за радянського союзу в багатьох селах були хімічні склади. Руйнація цих складів призвела до забруднення хімічними речовинами. Якісної води в криницях області нема", - каже експерт.

На воду зі скважин переходять і великі міста. У Вінниці є скважини в мікрорайоні Поділля, в Центрі, на Старому місті. Найглибша свердловина в області понад 200 метрів.

Зараз ви читаєте новину «Експерт налякав якістю питної води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути