субота, 09 квітня 2022 11:03

Спецтема: Війна Росії проти України

Для відбудови зруйнованого Чернігова потрібно щонайменше чотири роки – мер

Для відбудови зруйнованого Чернігова потрібно щонайменше чотири роки – мер
Чернігів знищений на 70%. Фото: t.me/O_Arestovich_official

Для відбудови знищеного окупантами Чернігова знадобиться щонайменше чотири роки.

За такі терміни можна відбудувати місто в оптимальних умовах. Про це заявив міський голова Чернігова Владислав Атрошенко на пресконференції в Укрінформі.

"На відновлення Чернігова знадобиться чотири роки, якщо працювати швидко і мати повний обсяг коштів. Будівництво – три роки, рік – проєкти", – сказав.

Атрошенко додає, що формат фіксації завданих місту ушкоджень має бути погоджений на рівні міжнародного експертного середовища або й із залученням іноземних фахівців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни вбили в Чернігові близько 700 людей, багато зникли безвісти

"Це потрібно, щоб збитки, завдані комунальним приміщенням, інфраструктурним об'єктам, школам, лікарням, житловим будинкам тощо, були належно оформлені і задокументовані. Щоб вони могли бути використані в міжнародних судах, які визнають Росію агресором, а так звану спецоперацію – воєнним злочином. І, відповідно, змусити її компенсувати завдані збитки", - наголосив.

Міським фахівцям знадобиться щонайменше два тижні, щоб здійснити попередню оцінку завданих ворогом руйнувань.

"Війна ще не закінчилася. Вона може повернутися будь-якої хвилини. Опосередковано підтвердження жахіть, які переніс Чернігів, ми бачимо з кількості ящиків від російської зброї після артилерійських і мінометних обстрілів, виявлених при зачистках передмість. Це тисячі снарядів калібру 152, тисячі мін 120-го калібру. Це принесло значні руйнації приватного житла. Найбільше постраждало в усіх напрямках передмістя. У Чернігові значні ушкодження є у сотень багатоповерхівок", – розповів.

Серйозних ушкоджень зазнали приблизно 150 багатоповерхових житлових будинків. Пошкоджені комунікації. Ті, що на поверхні, зокрема дроти, знищені майже на 70-100%.

"Немає людей, щоб усе це порахувати, дуже великий обсяг роботи. Збитки величезні – на десятки мільярдів грн. Тільки щоб перебудувати ТЕЦ треба близько €200-300 млн. Стан пошкоджених будівель і комунікацій доведеться ретельно вивчати експертам, перш ніж розпочинати відновлювальні роботи", – наголосив міський голова.

Російські окупанти знищили Чернігів на 70%. В області багато зруйнованих комунікацій і підірваних мостів. "Чернігів багато пережив. Місто оживає, але комунікації досі в критичному стані. Тому прошу чернігівців не повертатися. Повертаються ті, хто мають відновити критичну інфраструктуру, а потім - містяни. Місто має спочатку відновити канали електропостачання, водопостачання, теплопостачання", - заявив голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус.

Зараз ви читаєте новину «Для відбудови зруйнованого Чернігова потрібно щонайменше чотири роки – мер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути