пʼятниця, 19 грудня 2014 16:33

Дітям переселенців створили ялинку зі зброї
7

Фото: Тетяна Сарахан

Для дітей-біженців з Донбасу вінницький дизайнер Владислав Луцяк створив ялинку із дитячої зброї. Кореспонденту Gazeta.ua дизайнер розповів, вінницькі діти хочуть миру і зупинення війни.

"Це ялинка миру-2015. Вінницькі діти протягом трьох місяців здавали дитячу зброю. Це автомати, пістолети, танки, гранати, танки, військові машини, гвинтокрили, літаки. Вони відмовились від таких іграшок. Сказали, нехай краще прикрашає ялинку, ніж стріляє. Таких ялинок мають створити ще з двадцять. Їх продамо на аукціоні" - пояснює Владислав. - Водночас моя дружина проводила майстер-клас. Вчила дітей вигоотовляти брошки з жовто-блакитної стрічки та ягід калини. Це символізує українську єдність. Так ми намагаємось виховувати у дітей патріотизм".

Ялинку презентували в перший день святкування Святого Миколая. Вінницька мерія подарувала дітям-переселенцям тиждень розваг.

"Ми передзвонили усім батькам. Всі погодилися прийти на свято. Заодно розпитали, як їм живеться. Багато залишаються жити у Вінниці. Не передумають, навіть, якщо з'явиться можливість повернутися додому. Для діток ми вирішили створити свято, якого їм не вистачає. Протягом тижня вони мають право безкоштовно кататися на ковзанах, грати у теніс, боулінг зі своїми родинами" - представник департаменту культури Вінницької міської ради Аліна Збавитель.

Святкова програма розпочалася із катання на льоду. Хто не умів, то катався з інструктором або з батьками. Більшість падали. Ольга Нешерет з донецького міста Горлівка роздягає свого 9-річного сина Нікіту та 7-річну Наталку. Діти похнюплені.

"Діти дуже просились на лід. Вони ніколи не одягали ковзани. Та як я їх туди виведу, якщо сама на ногах не зможу встояти. Ми краще у боулінг пограємо. Взагалі, відношення вінничан так дивує. Коли сюди півроку тому їхали, думали до нас віднесуться якось упереджено, будуть звинувачувати нас у війні. А всі нам співчувають. Дітей в школу без проблем влаштувала. Дітей не обзивають москалями. Ще й купу друзів знайшли" — говорить жінка.

Додатково для дітей-переселенців організували концерт, фуршет, конкурси та подарунки від меценатів — солодощі, іграшки, одяг.

У Вінниці уже проживає 835 біженців разом з дітьми. Усі потребують підтримки і допомоги. Вінничан закликали взяти участь у благодійній акції. Їх просять принести одяг для сімей-переселенців із Донбасу, для бійців АТО. Речі збирають у кінозалі "Райдуга".

Зараз ви читаєте новину «Дітям переселенців створили ялинку зі зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути