субота, 28 січня 2023 05:30

Чернець прожив у пустелі 91 рік

Чернець прожив у пустелі 91 рік
Святий Павло став першим християнином, який усамітнився в пустелі. Проводив час у пості та молитві. ФОТО: pl.pinterest.com

Сьогодні у храмах згадують святого Павла Фівейського – першого християнського ченця, який пішов жити відлюдником у пустелю. Постійно там молився і постився, провів на самоті 91 рік.

Павло народився у Єгипті орієнтовно в 227 році. Втік жити до пустелі під час гонінь на християн, які почалися у Римській імперії. Жив у горах та в печері біля чистого джерела. Харчувався плодами пальми, яка росла поруч до 43 років. Потім ворон почав приносити йому щодня хліб, описував життя ченця християнський письменник Єронім Стридонський в 375-376 роках.

Після Павла в цій самій пустелі усамітнився ще один знаменитий відлюдник Антоній Великий. Він не знав про існування іншого сподвижника, але одного разу йому наснився сон про Павла. Вранці наступного дня Антоній пішов його шукати.

"Вони зустрілися, коли Павлові було 113 років. Спілкувалися один з одним протягом одного дня та однієї ночі", - описував життя відлюдників Єронім.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який сон на 27 січня віщує великі неприємності та чому сьогодні треба пити молоко

Павло вже був мертвим, коли Антоній прийшов наступного разу. Святий поховав ченця серед пустелі.

На місці, де перебував у пустелі святий, нині знаходиться Монастир святого Павла Фівейського.

Учора християни згадували святу Ніну, просвітительку Грузії. Вона жила у ІІІ-VI ст. Прославилася тим, що прийшла проповідувати Євангелії на територію, яку нині займає Грузія. Тоді там жили язичники. Попри це Ніна не побоялася говорити із ними та переконувала прийняти християнство. Після кількох чудес, які сталися після молитов святої, люди повірили їй та почали сповідувати християнську релігію.

Зараз ви читаєте новину «Чернець прожив у пустелі 91 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути