вівторок, 26 січня 2021 10:34

Черкаську землю продаватимуть по $1 тис. за гектар

Черкаську землю продаватимуть по $1 тис. за гектар
Черкаська земля є найдорожчою в Україні. Фото kurkul.com

У липні цьогоріч стартує продаж землі – зміни, яких в Україні й на Черкащині чекали давно. Землю можна буде продавати фізичним особам не більш як 100 га на одного. З 2024 року право купівлі землі отримають юридичні особи. Першочергове право купити орендовану землю отримають орендарі.
Яка ж буде вартість черкаської землі? Адже за грошовою нормативною оцінкою і за сумами виплат за оренду, саме Черкаська земля вважається найдорожчою в Україні.

Ексдепутат обласної ради Володимир Копійченко кілька років працював в одному із сільгосптовариств, де займався питаннями оренди землі.
– У країнах Західної Європи вартість землі доходить до 80 тисяч євро за гектар. Це перш за все великі аграрні країни, такі як Нідерланди, Бельгія, меншою мірою Німеччина. Ціна в Україні й на Черкащині зокрема – від 1,5 до 2, максимум до 3 тисяч за гектар. З відкриттям ринку землі в липні цьогоріч пропозиція перевищить попит. Тому перші 2-3 роки ціна падатиме. Далі на ринок вийдуть великі юридичні особи з можливістю купувати до 10 тисяч гектарів. ціна почне зростати.

З Володимиром Копійченком погоджується бельгійський фермер Том Ван Гоі, який орендує землю в Золотоніському й Чорнобаївському районах.
– Мені важко оперувати сумами в українській валюті, оскільки вона постійно девальвується. На початку ціна, зі зрозумілих причин, упаде. Вона буде дешева, аж ніяк не більша кадастрової вартості. За моїми прогнозами, це буде 1 тисяча доларів за гектар. І лише коли перші покупці наповнять свій земельний банк, стабілізується судова система, сюди почнуть заходити справжні європейські покупці із справжньою ціною. Прогнозую, що з 2024 року вартість почне рости. Зараз ми платимо орендну плату по 140 доларів за гектар. Якщо банківські ставки в 4-5 відсотків у доларах збережуться, то, прогнозую, що до 2024-го ціна землі може зрости до 5 тисяч доларів за гектар саме в Черкаській області, де ми працюємо. Зрозуміло, що в перші 3 роки всі намагатимуться купити якомога більше землі за якомога менші гроші. Наше підприємство, попри розповсюджені страшилки, якраз не зацікавлене в продажі землі. Ми цінуємо стабільність. А стабільність нам приносить довгострокова оренда землі.

Олександр Мегей із села Майданецького колишнього Тальнівського району впевнений, що справжні фермери землю не куплять.
– Кожен фермер, як фізична особа, перед купівлею повинен показати декларацію, яка засвідчить, що він має офіційні заробітки. За такої умови я зможу купити 2-3 гектари, не більше. Інша справа наші київські депутати й скоробагатьки, які декларують мільйони доларів готівки. От вони й куплять. Я не розумію, чому юридичним особам дозволять купувати лише 2024-го? Це вже відправлять на розбір шапок. Бо якби моє сільгосппідприємство "Лідер" отримало право купувати землю, ми би могли взяти кредит у банку й купити ту землю, яку орендуємо. Бо маємо в оренді 1000 гектарів і утримуємо на них 800 голів великої рогатої худоби. При цьому сплачуємо 9 мільйонів податків і 10 мільйонів заробітної плати. А уявіть, якщо цю землю в нас заберуть? Скотину пущу під ніж, а люди залишаться без роботи і без засобів для існування.

Землю куплять київські депутати й скоробагатьки, які декларують мільйони доларів готівки

Фермер Василь Курдус із села Чижівка Звенигородського району каже, що експерти не враховують фактор кліматичних змін.
– Вартість землі в перші роки стартує із 30 тисяч гривень за гектар. Далі можливий прогрес. До якої межі? Візьмемо середню прибутковість 1 гектару в рік. Вийдемо на суму 300-500 доларів. Помножимо це на 10 років і матимемо суму 3-5 тисяч доларів. Думаю, це і буде вартість землі 2024 року, коли її дозволять купляти юридичним особам.
Василь Олександрович застерігає від однієї непоміченої раніше небезпеки.
– Ця біда називається кліматичні зміни. Подивіться, що сталося торік в Одеській області! Страшна засуха знищила весь урожай. Друга половина літа виявилася засушливою і в Черкаській області. Постраждав урожай кукурудзи. Кажуть, що Степ наступає на Лісостеп. Я не думаю, що можна говорити про наступ. На Звенигородщині, Тальнівщині Степ не пройшов, а промчався! І я не знаю, де він зупинився. Тобто що я хочу сказати? Сільгоспвиробництво – величезний ризик. Можна, звісно, прогнозувати вартість землі. А можна подивитися на Одеську область. За Степом іде Напівпустеля. Це те, що може нас чекати в недалекому майбутньому. І тоді всі розрахунку вартості землі виявляться нікчемним шматком паперу.

Кажуть, що Степ наступає на Лісостеп. Я не думаю, що можна говорити про наступ. На Звенигородщині, Тальнівщині Степ не пройшов, а промчався!

Із Курдусом повністю погоджується фермер Михайло Глийовий із села Лісове Звенигородського району.
– Якщо взяти 2018 і 2019 роки, то було багато оптимізму в сільгоспвиробників. Подекуди ціна доходила до 1,5-2 тисяч доларів за гектар. Усі рвалися купувати землю і мати прибутки. Але 2020-го сталася засуха. Повністю вигоріла кукурудза. Якщо й наступні роки будуть такі, то попит на землю різко зменшиться. Прибутки матимуть лише ті господарства, які мають можливості для поливу всієї площі. А таких в Україні небагато. Це можуть бути західні інвестори. Але надовго такого стану справ не вистачить. Підземні води вичерпаються й сільським господарством взагалі ніхто не захоче займатися. Цілком може дійти до такого, як було 20 років тому: землі лежали перелогами, ніхто не рвався їх обробляти. Тільки тоді в людей не було грошей, а зараз не буде вологи.

Начальник відділу земельних ресурсів Тальнівської ОТГ Михайло Солошенко оцінює ринок української землі в $400 млрд.
– Зрозуміло, що одразу ніхто таких грошей не дасть, – каже Михайло Іванович. – Продаватимуть землю ті, які ніяк не розраховують на неї. Найперше – асоціальні елементи. Їхню кількість оцінюю в 10 відсотків. Для таких людей ціна в 15-20 тисяч гривень за гектар видається захмарною. Далі – 30-50 відсотків – болото. Люди, для яких прийнятною є ціна від 1 до 1,2 тисяч доларів за гектар. Найстійкіші отримають найбільше. Але може виявитися, що земля таких людей опиниться десь посеред поля в оточенні інших пайовиків, які уже продали землю. Тоді навпаки її ціна впаде, бо ніхто не захоче обробляти шматок землі в оточенні чужих ділянок.

Міський голова Кам'янки Володимир Тірон хоче спочатку інвентаризувати наявні в громаді землі.
– Перш ніж здавати в оренду треба інвентаризувати всю наявну землю. Бо в кожному селі є необлікована земля без кадастрового номера, яку однак, хтось обробляє й отримує прибуток. А це наше основне джерело надходжень. Напередодні відкриття ринку держава штучно занизила вартість землі, що теж є проблемою. Тому ми писатимемо в інститут землеустрою, а коли отримаємо точні дані щодо кількості землі, тоді формуватимемо ціну оренди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яких реформ потребує Україна: експерт назвав 5 найважливіших

Щодо вартості оренди землі за гектар, то найвищою вона є у таких районах Черкащини: Звенигородському - 4786 грн, Катеринопільському - 4593 грн, Драбівському - 4564 грн, Золотоніському - 4548 грн, Корсунському - 4335. Найнижча у Черкаському - 2685 грн, Шполянському - 2835 грн, Кам'янському - 3242, Смілянському - 3324, Канівському - 3380 - районах.

Зараз ви читаєте новину «Черкаську землю продаватимуть по $1 тис. за гектар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути