четвер, 23 листопада 2017 10:30

Бізнес з нічого: переселенка з Авдіївки здивувала одеситів чебуреками

Переселенка з Авдіївки Наталя Панфілова здивувала одеситів тим, що без копійки грошей за кілька місяців змогла відкрити бізнес. Чебуреками власного приготування вона викликала справжній фурор. Вони настільки полюбилися жителям Одеси, що люди тепер стають у черзі, що підприємцю довелося задуматися про розширення.

  Переселенка з Авдіївки Наталія Панфілова розповіла, як відкрила свій бізнес з нуля
Переселенка з Авдіївки Наталія Панфілова розповіла, як відкрила свій бізнес з нуля

"Я вже фізично не справляюся. Продажі зросли. Про 100 чебуреків на день вже і забула. Зараз треба готувати 200 щодня", - поділилася підприємець в інтерв'ю ІА "Источник".

А реалізувати ідею Наталії без стартового капіталу допомогли бізнес-курси для переселенців, які організував Impact Hub Odessa під патронатом міжнародного фонду "Відродження". На курсах навчають біженців з Донбасу, як відкрити свій бізнес. За підтримки місцевих підприємців, переселенці змогли реалізувати серію успішних бізнес-проектів.

Завдяки проекту, Наталя не тільки перемогла в конкурсі бізнес-ідей, а й отримала сприяння місцевих інвесторів у пошуку площі для відкриття її чебуречної та облаштування інфраструктури.

"Коли я прийшла на конкурс, то сторопіла донезмоги. Подивилася проекти, які подали інші - щось сучасне, передове, складне. А тут я зі своєю чебуречною. Мені здавалося, що на таке інвестори ніколи не дадуть грошей. Але на захисті проекту я інвесторам розповідала, що готова годувати голодних, що у мене є мрія купити власний будинок. Говорила, які у мене смачні виходять чебуречки з грибами та помідорами", - розповіла Наталя.

Наталя зачепила інвесторів своєю щирістю. Один з них підійшов до неї в ході конкурсу і сказав - навіть, якщо вона і не переможе, він сам дасть їй гроші, так би мовити, поза конкурсом. Але вона все ж увійшла в число кращих і на отриманий грант в 30 тис. грн відкрила міні-чебуречну на одеському "Новому ринку".

  Переселенка з Авдіївки Наталія Панфілова розповіла, як відкрила свій бізнес з нуля
Переселенка з Авдіївки Наталія Панфілова розповіла, як відкрила свій бізнес з нуля

"Коли мені сказали, що я володар гранту, я тут же кинулася шукати місце. Але оренда квадратного метра площі від 4 до 6 тис. грн в місяць була для мене непосильна. Я розуміла, що мені доведеться смажити чебуреки цілодобово", - нарікала Наталя.

Але і тут в дію вступив соціальний нетворкінг. Один з підприємців допоміг Наталії фінансово.

"Коли я вже отримала грантові гроші, він мені допоміг з місцем, домовився з директором ринку, щоб мені виділили точку. І два місяці, поки я тільки починала, я взагалі не платила орендну плату. Він мені допоміг грошима, щоб ми провели воду і світло", - ділиться жінка.

Розповідаючи про рецептуру своїх чебуреків, Наталія відзначила і кілька незвичайних рецептів. Швидше за все, такою своєю родзинкою, як наприклад, чебуреки з вишнями або гарбузом, вона і приваблює клієнтів. Примітно, що багато з нестандартних рецептів придумують самі клієнти.

"У мене прекрасні рецепти начинок, які дуже подобаються покупцям. Це бринза з помідором, сир з грибами - як жульєн. Ще я на прохання клієнтів роблю овочеві чебуреки з гарбузом. З вишнями свіжими замовляють. Що цікаво - люди самі підходять і просять такі й такі начинки або пропонують щось нове. Можна тільки прислухатися, і такі новинки потім знаходять також свого покупця", - ділиться секретом кухар.

  Переселенка з Авдіївки Наталія Панфілова розповіла, як відкрила свій бізнес з нуля
Переселенка з Авдіївки Наталія Панфілова розповіла, як відкрила свій бізнес з нуля

Сьогодні вже Наталя думає про розширення бізнесу і тому ще раз звернулася в Impact Hub Odessa. Планує взяти участь в черговому конкурсі та виграти грант на придбання професійної техніки.

За словами відомого мецената і бізнесмена Єгора Гребенникова, який є автором і творцем соціального хаба Impact Hub Odessa, кооперація бувалих підприємців з новачками перемагає роз'єднаність і робить українців сильніше як єдину націю.

Зараз ви читаєте новину «Бізнес з нічого: переселенка з Авдіївки здивувала одеситів чебуреками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути