Ексклюзиви
пʼятниця, 22 травня 2015 18:38

Якщо страхову медицину ввести одразу - буде ще одна корупційна схема - Богомолець

Якщо  страхову медицину  ввести одразу -  буде ще одна корупційна схема - Богомолець

"Ми створили робочу комісію щодо перевірки бездіяльності міністра охорони здоров'я. Депутати півроку тому рекомендували йому 25 кроків, які потрібно зробити, аби дійти до страхової медицини, а вони й досі не виконані", - сказала народний депутат Ольга Богомолець у Вінниці на презентації благодійного проекту інтернет-платформа "Люди допомагають людям".

Депутатка пропонує кілька головних кроків на шляху до реформування медичної галузі. Перше - створити відкриту базу даних з цінами на всі ліки. Аби люди могли порівняти ціну на один і той же препарат в інших країнах та розуміти, скільки вони переплачують. Такий самий реєстр має бути на все медичне обладнання. Наступний крок - адаптувати клінічні європротоколи на лікування та соціальний захист. Далі - прорахувати собівартість послуг - скільки вони коштуватимуть державі. А вже потім приймати пакет безкоштовних медичних послуг, як то вакцинація чи невідкладна медична допомога.

"Гроші в такому випадку будуть перераховуватися не лікарні, а конкретному пацієнту на конкретну медичну послугу. І тільки тоді можна вводити страхову медицину. Якщо страхову медицину ввести одразу - це буде ще одна корупційна схема, через яку будуть красти та відмивати гроші", - додала Ольга Володимирівна.

Окремо депутатка зупинилася на цінах на ліки, які держава не може контролювати.

"Весь фармбізнес знаходиться в руках десяти людей, які диктують ціни на препарати. Інші на ринок потрапити не можуть. Тому єдиний шлях - прийняти закон по дерегуляції цін. Ті лікарські засоби, які зареєстровані та дозволені до використання в Європі, мають заходити в Україну без будь-яких додаткових перевірок. Це дозволить і змусить монополістів знизити ціни на ліки", - пояснила Богомолець.

Проте зазначила, що такий законопроект досі не поданий депутатами Верховної ради, бо Міністерство охорони здоров'я готує його самостійно. Сподівається, що після тиску з боку комісії, яка перевірятиме бездіяльність міністра, такий закон уже найближчим часом буде зареєстрований в парламенті.

Зараз ви читаєте новину «Якщо страхову медицину ввести одразу - буде ще одна корупційна схема - Богомолець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути