четвер, 09 березня 2017 23:17

"Якби Шевченка слухали, то жили б без москальських ідей"
16

Жителі села Моринці на вшануванні пам'яті Тараса Шевченка
Фото: Gazeta.ua
Жителі села Моринці на вшануванні пам'яті Тараса Шевченка
Жителі села Моринці на вшануванні пам'яті Тараса Шевченка
Жителі села Моринці на вшануванні пам'яті Тараса Шевченка

203-ті роковини із дня народження Шевченка сьогодні відзначали у селі Моринці Звенигородського району Черкащини.

Вшанування у селі розпочали о 9:00. На захід прийшли більше 200 людей. Більшість – місцеві, також приїхали керівники з області. Після урочистого концерту, всіх запрошували на екскурсії музеєм та відвідини майстерні гончара.

"Я не українець, а вірменин і прихильник Шевченка. Вперше почув його в студентські роки в Єревані. Нам читав Шевченка викладач історії. У школі вчили, що за кавказькими горами відразу починається Росія. І лише від того історика, коли мені було 18 років, дізнався, що є Україна, Білорусія, Литва, Латвія", – говорить художник Ашот Ґаікович. Щороку приїздить на батьківщину Тараса Шевченка. Живе в Україні 28 років. Одружений з українкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Портрет Шевченка намалювали долонями

"Я не зможу вам зачитати напам'ять вірші, але "Кобзар" гортаю часто. Шевченко – український пророк. Він ще двісті років тому писав, що відбуватиметься зараз. Якби його слова послухали раніше, то ми б жили краще, без москальських ідей. Зараз потрібний націоналізм, тоді зможемо "борітеся – поборете". Зараз це найважливіше".

Вшанування тривало близько 2 годин. Наостанок чиновники із губернатором області Юрієм Ткаченком посадили алею дубів у пам'ять про письменника.

Більше про вшанування пам'яті Тараса Шевченка 9-10 березня читайте згодом у "Газеті по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «"Якби Шевченка слухали, то жили б без москальських ідей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі