понеділок, 20 грудня 2021 05:00

20 грудня моляться єпископу та монаху із Києва. Що відомо про їхні життя

20 грудня моляться єпископу та монаху із Києва. Що відомо про їхні життя
Святий Амвросій був поборником язичництва. ФОТО: kyiv-pravosl.info

Сьогодні християни вшановують святого Амвросія Медіоланського та преподобного Іоанна, посника Києво-Печерського.

Святий Амвросій народився близько 340 року у місті Трір, яке тоді входило до складу Римської імперії, а нині знаходиться у Німеччині. Після загибелі батька 352-го, його родина переселилася до Рима. Із братом Уранієм Амвросій отримав юридичну освіту. Знав грецьку і латинську мови, вивчав право, риторику, літературу, філософію.

У 374 році був обраний на єпископську кафедру в місті Медіолані. Так тоді називали італійський Мілан. Згодом Амвросія висвятили у єпископа Медіоланського. Цей сан він носив до кінця життя.

Єпископ був поборником язичництва та усіляко закликав людей приймати християнську віру. Був радником імператорів Граціана та Валентиніана ІІ. Навернув до віри імператора Феодосія Великого, який видав ряд указів, якими заборонялося язичництво.

Амвросій Медіоланський помер 4 квітня 397 року в Мілані. Похований у тамтешній кафедральній базиліці, яка названа на його честь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці можуть перейти на святкування Різдва 25 грудня - Епіфаній

Про життя преподобного Іоанна відомостей збереглося мало. Рік і місце його народження невідомі. Дослідники християнства припускають, що жив він у Ближній печерах Києво-Печерського монастиря в ХІІІ ст.

Іоанн багато постився. Живився більше словом Божим, а не їжею, йдеться про святого в церковних книгах.

19 грудня православні, греко-католики та римо-католики – вшановували Миколая Чудотворця. Це один із найвідоміших святих світу. Із раннього віку він присвятив своє життя Богові. Завжди допомагав бідним та нужденним. Без вагань роздав їм великий спадок, який отримав від своїх батьків. Миколай похований в італійському місті Барі.

Зараз ви читаєте новину «20 грудня моляться єпископу та монаху із Києва. Що відомо про їхні життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути