Ексклюзиви
понеділок, 22 липня 2019 17:35

Бюджет Брацлавської громади складає майже 30 мільйонів гривень

Бюджет Брацлавської громади складає майже 30 мільйонів гривень
Віталій Мазур очолює Брацлав з 2015 року. Фото надане Віталієм Мазуром

Брацлавська об'єднана територіальна громада Немирівського району утворилась у жовтні позаторік. До її складу входять шість населених пунктів – Брацлав, Грабовець, Гранітне, Сорокодуби, Монастирське та Яструбиха.
Головою ОТГ є місцевий житель 36-річний Віталій Мазур. Він навчався у брацлавській школі №2. Закінчив юридичний факультет Міжрегіональної академії управління персоналом. До обрання очільником громади був селищним головою Брацлава.

Із Віталієм Мазуром говоримо про досягнення громади та плани на майбутнє.

– Коли я став до роботи 2015 року, то бюджет селища складав близько 1,6 мільйона гривень. Коштів не вистачало ні на що. Навіть на утримання комунальних установ. А на цей момент бюджет – майже 30 мільйонів. Хоча і видатків набагато більше. Собі на баланс ми забрали школи громади, які раніше відносилися до району. Виділяємо кошти на медичні заклади, фінансуємо музичну школу, дитячий садок, заклади культури та бібліотеки.

Для капітальних вкладень коштів не вистачає, але ми все одно намагаємося проводити освітлення і в Брацлаві, й у селах. Торік проклали три кілометри освітлення в селі Грабовець. Також за рахунок залучених коштів з обласного конкурсу проектів територіальних громад і за нашим співфінансуванням – в парку біля будинку культури встановили дитячий майданчик. У селі Монастирське розпочали реконструкцію дитячого садка за рахунок інфраструктурної субвенції.
Одним із досягнень є футбольне поле зі штучним покриттям останніх зразків, розташоване на базі опорної школи. Там збираються діти, проводяться змагання. На це витрачено півтора мільйона гривень. 700 тисяч профінансовано за рахунок державних коштів за програмою будівництва футбольних полів. Ще 700 тисяч – субвенція на соціально-економічний розвиток території за сприянням народного депутата Руслана Демчака. Решта – це співфінансування від селищної ради.
Які найбільші проблеми у громади зараз?
– Одна з найболючіших – це вулиця Свято-Миколаївська у Брацлаві. Там їздять великогабаритні машини з кар'єру. Возять щебінь. Дорога в жахливому стані, люди перекривали вулицю. Там дорожній відрізок протяжністю 900 метрів. Він у комунальній власності. Ми порахували, що повний ремонт дороги обійдеться у 7,4 мільйона гривень. Це великі кошти. Тому розпланували проект на три етапи. Реалізуємо за три роки. За перший хочемо простелити так званий чорновий асфальт товщиною 6 сантиметрів, закласти бордюрний камінь. На другий рік – простелимо 5-сантиметровий чистовий асфальт. На третій – робитимемо тротуари та все інше. На початковий етап вже знайшли понад три мільйони гривень. Готуємо тендерну документацію для проведення торгів.

Торік проклали три кілометри освітлення в селі Грабовець

Чи вдалося у рамках освітньої реформи зберегти всі школи, дитячі садки?
– У Брацлаві є дві школи. Одна – опорна. Інша – школа-інтернат, яка знаходиться на обласному балансі. Там навчаються не тільки діти-сироти, а й багато дітей нашої громади. У Грабовці школи немає. В Монастирському – заклад І–ІІ ступенів, де навчаються близько 50 учнів.
На цей час усі заклади функціонують стабільно. Кошти, яких не вистачає на їх утримання з освітньої субвенції, додаємо з бюджету громади.
У Брацлаві функціонує садочок на більш ніж 200 дітей. Кілька років тому замінили вікна на пластикові. На початку цього року поставили твердопаливний котел. Закуплено уже багато дров. Думаю, що тепловий режим закладу покращиться.
Яка ситуація із транспортним сполученням?
– Ті села, що входять до нашої громади, – найближчі до Брацлава. Грабовець за п'ять кілометрів, а Монастирське – відразу за центром ОТГ. Як правило, люди добираються самі. Через Грабовець також ходить мікроавтобус "Вінниця – Зяньківці".
Які плани на друге півріччя цьогоріч?
– Хочемо провести освітлення частини Брацлава. Нещодавно запровадили сміттєвивіз від населення, яким займається комунальне господарство. Зараз питання в тому, щоб відремонтувати всю техніку, яка є в господарстві.
Також маємо створити православне кладовище. Працюємо над виготовленням технічної документації. Враховуючи всі пропозиції громадян, санітарні та інші норми, визначилися з місцем розташування.
Ще одним важливим питанням є придбання шкільного автобуса. Підвезення дітей до опорної школи здійснюється з шести населених пунктів. Це не лише села, які входять до нашої ОТГ, а ще Гриненки, Вовчок, Довжок, Саленці. Шкільні автобуси, які передав нам район, – у дуже поганому стані. Громада подала заявку на закупівлю шкільного автобуса і з державного бюджету залучили мільйон гривень. Поки що сесією селищної ради виділили 600 тисяч гривень під співфінансування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В автокатастрофі постраждали дев'ятеро людей

6680 людей живуть на території Брацлавської об'єднаної територіальної громади

Зараз ви читаєте новину «Бюджет Брацлавської громади складає майже 30 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають