Ексклюзиви
субота, 14 вересня 2019 15:55

Знову горіло найбільше сміттєзвалище області

Автор: фото із соціальної мережі ”фейсбук”
  Пожежу на Макухівському сміттєзвалищі було видно з центру Полтави
Пожежу на Макухівському сміттєзвалищі було видно з центру Полтави

— Дим побачили чорний, а потім і вогонь. Пішов низом. Загорілися скинуті пластикові пляшки, шифер, сіно. Димом потягло на місто й мікрорайон "Лісок", там нічим було дихать. Після 22-ї прийшлося зачинити вікна. Смерділо, першило в горлі й різало очі від диму. Такого сильного жару ще не бачила. А живем тут 30 років. Злякалася, що горить газова установка чи мазутне озеро, — розповідає Надія Шевченко, 54 роки, із села Макухівка Полтавського району. 8 вересня після обіду там сталася пожежа на найбільшому в області сміттєзвалищі. Надія Григорівна живе в крайній хаті, за 300 м від смітника.

Макухівка розташована за 11 км від обласного центру. Полігон відходів видно, якщо піднятися на Білу альтанку в Полтаві. Дим бачили навіть мешканці мікрорайону "Браїлки" у протилежному кінці міста.

— Перші автомобілі виїхали на пожежу о 17-й. Спочатку — два. ­Потім підтягнули техніку з інших підрозділів. Того дня було багато пожеж на відкритих територіях. Техніка звідти їхала одразу в Макухівку. ­Задіяли дев'ять одиниць техніки та 33 рятувальника. По сутінках зупинили відкрите полум'я, дим із чорного став білий. Залишилося горіти на глибині метра, а то й більше, — каже речниця служби з надзвичайних ситуацій у Полтавській області Світлана Рибалко, 47 років. — Припинили працювати о 22-й. Уночі надзвичайно небезпечно працювати на таких пожежах. Відновили гасіння з 6-ї. Ретельно проливали сміття на глибину.

Площа пожежі становила 1 га. За перший вечір її вдалося скоротити до 0,7 га. Загасили 9 вересня о 18.00.

— Могло зайнятися з кількох причин — високі температурні показники через спеку або хімічна реакція. Невідомо, які процеси йдуть усередині звалища. Ще могло вплинути випалювання трави, загорілася кромка звалища внизу. Не виключено, що це навмисний підпал. Довести не можемо, доки не піймаємо ту людину, — додає Світлана Петрівна.

Водночас горіли 63 га кукурудзи в селі Калашники. Обробляє поле агрофірма "Добробут", дочірнє підприємство агрохолдингу "Астарта-Київ".

— Повідомили про пожежу близько 16-ї. За дві години загасили. У ліквідації брали участь чотири підрозділи — з аварійно-рятувальної частини та 1-ї, 3-ї та 4-ї пожежно-рятувальних частин, — пояснює Світлана Рибалко.

Полум'я знищило 20 га кукурудзи. Вдалося врятувати понад 40 га. Причину пожежі встановлюють.

— Постійно пояснюємо й просимо людей бути обачнішими. Якщо палите на городах бур'ян — гасіть полум'я. Бо може перекинутися на суху болотяну траву. Але розмови не допомагають, щороку пожежі стаються, — говорить 47-річний Олександр Лимар, заступник голови Нехворощанської об'єднаної громади Новосанжарського району на Полтавщині. 3 вересня в центрі села загорілася суха трава на болотах.

Нехвороща розташована на заболоченій місцевості.

— Саме це болото — в центрі села. Навколо нього очерет. Неподалік хати й городи. До будинків вогонь не дістав би, але городину, яку ще не ­прибрали, міг би зачепити. Кукурудзу, наприклад. Люди збіглися, забивали полум'я. Добре, що в місцевій агрофірмі "Чиста криниця" є своя пожежна машина. Швидко приїхали й допомогли. Пожежі на болотах нам не в дивину. Та цього літа не було, — додає Олександр ­Петрович.

Нехворощани й самі гасили вогонь — гілками й вилами.

3 вересня у Варварівці Карлівського району 67-річна Марія впала у багаття на городі. Палила бур'ян.

— Від нього загорівся сухостій. Вітром віднесло на сусідський паркан, спалахнув дерев'яний сарайчик. Марія кинулася тушити траву. Перечепилася й впала у вогонь. Отримала опіки кінцівок. "Швидкою" відвезли в Карлівську райлікарню, звідти син забрав в опіковий центр у Харків. Там сказали, що 30 відсотків опіків, — говорять у селі. — Встигли викликати пожежників. Сарай пошкоджений, але не згорів дощенту.

Марія родом із Варварівки, живе в Харкові. У селі залишилися батьківська хата, яке слугує дачею.

Зараз ви читаєте новину «Знову горіло найбільше сміттєзвалище області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають