вівторок, 18 грудня 2018 15:31

У восьми селах району не вистачає сімейних лікарів

У восьми селах району не вистачає сімейних лікарів

У восьми селах Полтавського району не вистачає сімейних лікарів. У Валках, Судіївці та Василівці їх немає. Ще у п'яти — амбулаторії недоукомлпектовані. Мають у штаті одного сімейного лікаря, потребують ще двох-трьох. Усього в районі 24 амбулаторії.

Не вистачає фельдшерів і медсестер у декількох фельдшерсько-акушерських пунктах. Їх у районі 36.

Лікарі відмовляються працювати у віддалених селах за 6–7 тис. грн зарплати. Нарікають на велику кількість документації.

Багато спеціалістів виїхали за кордон. Фельдшери, які залишилися у ФАПах,

можуть надати первинну допомогу. Однак не призначають лікування й не виписують направлення. Селянам доводиться за власний кошт привозити медиків з обласного центру. Або ж за окрему плату домовлятися з місцевими медсестрами.

Сімейний лікар 65-річний Олександр Деміденко обслуговував село Валки. У ньому живуть 700 людей. Півтора року тому поїхав у зону ООС. Там отримує зарплату майже 20 тис. грн. Заміну йому досі не знайшли.

— Тепер до людей нікому нема діла. У старої одинокої сусідки піднявся тиск. "Швидка" не їде. Сидимо біля неї. Телефонуємо до сімейного лікаря в ООС, питаємо поради, — розповідає телефоном Олена Говенько, 57 років, секретар Чорноглазівської сільради, куди входять Валки. — Найближчий лікар є в Гожулах, за 12 кілометрів. Проте у них своя сільрада, за виклики до нас не беруться.

63-річна Валентина Скатська живе з матір'ю Надією Торяник, 86 років.

— У мами заболіло серце. До лікаря не можу повезти, бо вона не ходить, — розповідає Валентина Скатська. — Треба у городі заплатити медику, щоб приїхав. Це щонайменше 500–600 гривень. А ще домовитися за машину, оплатити бензин. У селі багато таких, як моя мама.

Третина жителів Василівки й Малого Ладижиного підписала договори із Надією Коломієць, сімейним лікарем у Коломацькому. Вона приїздить до них щосереди. Веде прийом у місцевій амбулаторії. У Василівці 723 людей, у Малому Лажиному — 200.

— А я не буду заключати договір із медиком із чужого села. Бо не довіряю. Навряд вона приїде до нас на виклик, — каже 70-річна Лідія Гурцікаія з Василівки. — Співпрацюю з місцевою медсестрою Тетяною Кравченко. Вона понімающа. Не хірург і не терапевт. Проте на своєму рівні — гарний спеціаліст. Укол може зробити, якесь лікування порадити.

У селі Зінці люди залишилися без терапевта. 1 листопада закрився ФАП. Щоб поміряти тиск, треба пройти 2 км до сусідніх Терешок. Там є амбулаторія.

— Півроку тому до нас приїхав фельдшер, переселенець із Донбасу. Звати його Василь Васильович, прізвище не пам'ятаю. Місяць тому звільнився. Не хотів сидіти на 3 тисячі зарплати. Старим людям ходити у Терешки важко, — розповідає 74-річна Марія Денисенко із Зінців.

Сімейний лікар 48-річний Олег Квашневський 17 років працює в амбулаторії села Тахтаулове. З ним підписали майже 1,8 тис. декларацій. Це один із найкращих показників у районі. У Тахтаулівській сільській раді, куди входять Жуки, живуть 3,7 тис. людей.

Медик щодня приймає від 10 до 30 хворих і має до восьми викликів.

— Зі мною укладають договори, бо я один. У людей немає вибору. Лікуватися ж треба, — розповідає Олег Миколайович. — Мій показник — максимальний. Більше не зможу взяти, бо не дозволяє система укладення договорів. Не вистачає ще одного фахівця. Повинен приїхати через півроку.

Пацієнти — від немовлят до пенсіонерів. Найчастіше звертаються з тиском чи респіраторними вірусними інфекціями. При тиску назначаю обстеження. Щоб розібратися, із чим він пов'язаний.

Люди, які не підписали декларації, не зможуть пройти безкоштовне обстеження. Від договорів залежить робота амбулаторії. Держава фінансує її залежно від кількості зареєстрованих пацієнтів. А це кошти на світло, ліки, бензин для службового авто.

Медики відмовляються працювати у віддалених селах району.

— Просто не хочуть туди їхати. Іншого пояснення в мене немає, — каже 56-річний Микола Кононенко, голова Полтавської районної ради. — Хоча ми йдемо їм назустріч. У Василівці відремонтували амбулаторію, купили службовий автомобіль. Знайшли будинок, де зможе жити сімейний лікар. Готові платити 10 тисяч гривень зарплати, давати кошти на бензин. Та все одно ніхто не погоджується.

Зараз ви читаєте новину «У восьми селах району не вистачає сімейних лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають