Ексклюзиви
неділя, 17 лютого 2019 00:30

У районі бракує трьох дільничних

— У нас дільничний звільнився місяців два тому. Нового ще не бачила, проте він спів­працює з сільським головою, діалог відбувається. Прийомів не веде, але виїздить на виклики. За останні п'ять років змінилися вісім дільничих, — каже Олена Говенько, 57 років, секретар Чорноглазівської сільради.

У Полтавському районі працюють восьмеро дільничних поліцейських. На кожного припадає до 20 населених пунктів. За минулий рік звільнилися четверо, зараз у штаті не вистачає трьох. Один проходить навчання, через чотири місяці буде готовий приступити до роботи.

У районі 16 сільрад і п'ять об'єднаних територіальних громад, до яких належать дві-три сільради.

— За три роки, що я працюю, бачила трьох дільничних, — розповідає про ситуацію в Терешківській ОТГ секретар сільради Лариса Сердюк, 49 років. — Останній затримався на рік. Хороший, постійно реагує на звернення селян і нашого голови. Погано тільки, що сидить не на місці, а в райвідділі. А так — молодець.

— Ми співпрацюємо з нашим дільничним, — розповідає мешканець села Ковалівки Андрій Олефіренко, 41 рік, голова місцевої ветеранської організації. — Допомагає в рибнагляді й патрулюванні вулиць. Вважаю, що майбутнє за шерифством у селах. Щоб при кожній сільраді був свій. Тоді все встигатиме.

Двоє з чотирьох дільничних, що звільнилися торік, помилилися з вибором професії, кажуть у Полтавському райвідділі поліції.

— І року не пропрацювали, — говорить Микола Коваль, 34 роки, керівник райвідділу. — Ще двоє поїхали до Польщі. Населені пункти, звідки вони пішли, ми перекрили іншими. Такого, щоб десь були "дірки" — немає. Очікуємо нових співробітників.

В обов'язки дільничного входить профілактика адміністративних, кримінальних правопорушень, нагляд за особами, які звільнилися з місць позбавлення волі тощо. Також у районі цілодобово працюють три екіпажі патрульних і одна оперативно-слідча група. Чотири автомобілі постійно в русі, опрацьовують виклики, що надходять на "102". Найчастіші звертаються до правоохоронців через сімейні конфлікти під час застіль.

— За добу надходить від 20 до 50 звернень. У травні очікуємо напливу повідомлень про крадіжки на дачах. Люди приїздять весною і помічають злочини, — продовжує Микола Михайлович. — Улітку багато звернень, бо люди зловживають алкогольними напоями в місцях відпочинку, на річках, озерах. Зазвичай виїжджаємо на тілесні ушкодження.

Богдан Просалов-Василюк, 27 років, чотири роки працює дільничним в Щербанівській ОТГ, обслуговує 15 сіл.

— Територія велика, населення понад 15 тисяч. Важко за всім слідкувати. Приходимо на роботу о восьмій ранку, отримуємо оперативні вказівки від керівництва і йдемо виконувати. Паралельно опрацьовуємо звернення громадян. Перевіряємо власників зброї, спілкуємося на місцях, обмінюємося контактами, щоб могли нам телефонувати. Дзвінки бувають і вночі. Здебільшого турбують люди з розладами психіки, — розповідає Богдан Просалов-Василюк.

— У родині інколи жаліються, що постійно на роботі. Однак не тільки в нашій професії такі умови, — продовжує. — Траплялися різні історії — крадіжки кіз, гусей, свиней. Торік у Щербанях батьки посадили свого сина. Він зловживав алкоголем, і наркотики теж були. Крав із дому, бив рідних і вони не витримали.

Старший лейтенант 28-річний Сергій Яременко чотири місяці працює дільничним у Тахтаулівській, Бричківській і Кротенківській сільрадах. Також заміняє колегу в Гожулівській і Чорноглазівській, бо той поїхав у зону ООС.

— Перевівся із Зінькова Полтавської області, працював у службі у справах неповнолітніх. Мені подобається допомагати людям, — каже Сергій. — У кожній сільраді є кімната для прийому громадян і розклад, коли буде дільничний.

39-річний Віталій Сулименко працює сільським дільничним з 2013-го. В його підпорядкуванні Коломацька ОТГ і Ковалівська сільрада.

— Десь 10 тисяч населення, із них знаю понад 80 відсотків. За час моєї роботи кількість випадків насильства та крадіжок зменшилася. Цьому сприяли і патрульні екіпажі, і загальна робота, — говорить.

Торік у серпні звільнився дільничний Мачухівської ОТГ Вадим Кравченко, 32 роки. Працював два роки.

— Якби матеріально-технічне забезпечення було на належному рівні — можна було б об'їхати свою територію, приділити людям увагу. Але службових автомобілів не вистачає, вони поламані й старі, — розповідає. — Вирішив піти до поліції, коли змінювали міліцію. Тоді казали: "хто як не ми", "змінимо все на краще", "міліція погано, а поліція — добре". Обіцяли авто, заробітну плату й інші блага. Однак я розчарувався. Зараз працюю перевізником у компанії "Зелений слон". За місяць можна заробити від 17 до 20 тисяч гривень. Проблема із наркотиками — варять, продають. Щоб отримати дозвіл на обшук, треба зібрати чимало свідчень людей. Ніхто не хоче писати своє прізвище бо бояться за рідних і себе.

Керівник Полтавської районної ради Михайло Кононенко, 57 років, вважає, що в кожній сільраді має працювати хоча б один дільничний.

— Із районним відділом складається нормальна співпраця. Постійно реагують на наші повідомлення. На сільраду повинен бути хоча б один дільничний і мати чіткі години прийому. Приходити на кожну сесію райради і двічі на рік розповідати перед депутатами про виконану роботу, давати статистику, — каже Михайло Михайлович. — Дільничний повинен знати кожну сім'ю, їхні проблеми. Мати час на профілактику, вести бесіди із школярами. У цьому місяці зберемо круглий стіл. Запросимо дільничних, голів сільрад, громадські організації та представників ЗМІ. Разом вирішуватимемо, як покращити роботу.

Зараз ви читаєте новину «У районі бракує трьох дільничних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають