субота, 07 вересня 2019 15:40

"Нещеплені діти не повинні відвідувати навчальні заклади"

Автор: ФОТО надане Валентиною Шрамко
  Валентина Шрамко: ” Мережева освіта дає надію, що в школи прийдуть бізнес-тренери, юристи, психологи, інструктори автошкіл, митці”
Валентина Шрамко: ” Мережева освіта дає надію, що в школи прийдуть бізнес-тренери, юристи, психологи, інструктори автошкіл, митці”

Із понеділка, 2 вересня, розпочався новий навчальний рік. Про роботу закладів освіти Гайсинщини і нововведення у цій галузі спілкуємося з начальником районного управління освіти, фізичної культури та спорту Валентиною ШРАМКО, 45 років.

— Усі заклади готові до навчального року — 21 дитячий садок і 29 шкіл. Усюди ошатні класи, коридори. Чисто. Є відповідне методичне наповнення, — говорить Валентина Шрамко.

Як реалізується реформа "Нова українська школа" на Гайсинщині?

— Район повністю готовий до змін. 529 першокласників сіли за парти цьогоріч. Для них школи повністю забезпечені навчально-технічною базою, стовідсотково закуплені одномісні парти. Для перших класів придбано 29 комп'ютерів, вісім проекторів. Є новий дидактичний матеріал. За сприяння адміністрацій шкіл, учителів і спонсорів обладнані сучасні класні кімнати. Кожен першокласник отримав подарунок від влади району — книгу "Велика енциклопедія про все на світі". А всі вчителі першачків пройшли відповідні курси.

Яка ситуація з кадрами в закладах освіти?

— Уже не перший рік школи самостійно набирають учителів на роботу. Була проблема нестачі вчителів фізики, фізичної культури, трудового навчання для хлопців. Та зараз усі школи забезпечені фахівцями.

Чи зможуть невакциновані діти відвідувати навчальні заклади?

— Відповідно до закону, нещеплені діти не повинні відвідувати навчальні заклади. За винятком тих, яким вакцинація протипоказана. Таких у районі одиниці, і вони отримали відповідні довідки. Решта дітей вакциновані. Не було скарг, що когось не прийняли. Всі приступили до навчання. Так, у деяких дітей порушений календар щеплень, але їх приймають до школи, і через певний період вони будуть повністю вакциновані.

Цьогоріч за бажанням можна обрати для дитини домашнє навчання. Чи є такі сім'ї?

— Так. Директори шкіл розповідали, що охочі є. Зараз триває оформлення документів у напрямку сімейної освіти. Це доступна форма навчання, особливо для батьків дітей початкових класів. Можливо, для декого буде зручніше так учитися, а потім пройти атестацію на базі обраного навчального закладу.

Одним із нововведень також є мережева форма навчання. Що це?

— Це така форма, коли окремі уроки зможуть проводити викладачі позашкільних навчальних закладів та гуртків, експерти різних організацій. Мережева освіта дає надію, що в школи прийдуть бізнес-тренери, юристи, психологи, інструктори автошкіл, митці. Ті, в кого є методики підвищення креативності. Хоча й раніше такі фахівці зустрічались із дітьми, проводили майстер-класи. Ми продовжимо з ними співпрацю. Вивчаємо питання, аби організувати мережеве навчання відповідно до чинних документів.

Зараз ви читаєте новину «"Нещеплені діти не повинні відвідувати навчальні заклади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають