середа, 19 грудня 2018 00:50

На смітнику видобуватимуть газ

Підприємство "Кліар Енерджі" видобуватиме з міського сміттєзвалища Білої Церкви газ метан. Його спалюватимуть у електрогенераторах, електрику продаватимуть державі за "зеленим" тарифом. 16% виручених грошей віддаватимуть у міський бюджет.

Смітник розташований у балці Сухий Яр на виїзді з Білої Церкви до Києва. Має площу 15,22 га. Побутові відходи туди звозять із 1949 року. Останнім часом — щодня близько 850 кубометрів. На полігоні є 2,4 млн т непотребу — 90% того, що там може вміститися. Унаслідок його гниття виділяється газ.

— Метан небезпечний, — кажуть у компанії "Кліар Енерджі". — Отруює повітря, ґрунтові води, землю.

Це підприємство працює з 2015 року. Виробляє електро­енергію з альтернативних джерел. Встановлює генератори, що працюють на вітрі, сонячній енергії, звалищному газі.

У смітнику просвердлять отвори і запустять в них труби, по яких викачуватимуть газ. Електрогенератори мають виробляти 500 кВт струму щогодини. На устаткування витратять 35,4 млн грн.

Підприємство має запустити установку до лютого 2019-го. Дозвіл на видобуток газу мають до 2028 року.

Зараз ви читаєте новину «На смітнику видобуватимуть газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають