Ексклюзиви
неділя, 30 грудня 2018 23:09

"М'ясо ніхто не купує — бояться розгнівити свиню"

Автор: Ірина Мамрига
  Світлана Дячок (ліворуч) та Ірина Осадчук продають домашню птицю на ”великому базарі” Гайсина
Світлана Дячок (ліворуч) та Ірина Осадчук продають домашню птицю на ”великому базарі” Гайсина

П'ятачок і хвіст гачок, року нового значок, — вигукує хлопець біля центрального входу на "великий базар" 23 грудня. Він продає магніти у вигляді поросят. Найдешевший віддає за 6 гривень.

Вагітна жінка з великим животом тягне двометрову ялинку до маршрутки. Представляється Тетяною:

— П'ятирічна донька, — каже жінка, — неодмінно хоче живу ялинку. Чоловік на заробітках, тому сама мушу її волокти. А пізніше, боюсь, не встигну купити, бо мені скоро народжувати.

Чоловік у чорному пальто підбігає до вагітної і допомагає запхнути ялинку в маршрутку №1.

Біля входу кремезний чоловік, називається Григорієм, тримає на руках двох цуциків хаскі, ще четверо в багажнику червоної "Дани".

Поспішайте придбати чотирилапого друга, поки ще не закінчився рік собачки, — сміється Григорій. — Вже одного віддав знайомому на почин за 1700 гривень. Правда, покупець перебирав довго і вибрав найкращого пацана.

Біля палатки з іграшками дві жінки вибирають ляльку Лол.

Це хіт сезону, — заохочує потенційних покупців продавчиня Інна Прилюк, 33 роки. — Зараз всі дєвочки мріють про таку ляльку. Мої малі вже зібрали цілу колекцію. А серед хлопчиків найпопулярнішою іграшкою є бейблейд. Можу зробити знижку на бейблейд, якщо купити ще й арену.

Людно в м'ясному павільйоні. За яловичину просять від 110 гривень за кілограм, за свинину — від 100, сало, залежно від товщини, можуть віддати від 60 до 80 гривень.

— У мене ціни помірні, ошийок беріть за 120 гривень, — показує на м'ясо 66-річний Іван, — лопатку і клуб за 110 гривень, ратичку на холодець всього за 45 гривень за кіло. Скажу чесно, базар зараз не дуже. Зазвичай перед святками о дев'ятій ранку прилавок вже порожній, а сьогодні ажіотажу немає. Люди ходять і лише прицінюються.

М'ясо ніхто не купує — бо ­бояться розгнівити свиню у новому році, — приєднуєте до розмови жіночка середнього віку. — Я, наприклад, на святковий стіл рибу беру і овочів побільше.

А я все-таки робитиму буженину, — усміхається гайсинчанка Поліна Яківна, 68 років. — І рибу куплю, і ковбасу, і цукерки, і мандарини. Новий рік є Новий рік.

Біля молочних рядів продають чорнослив (кружка — 20 гривень), мак (склянка — 25 гривень), кутю (10 гривен за кілограм). За молоко просять від 20 до 25 гривень за 1,5 літра, за літр сметани 60 гривень, домашній сир — від 60 гривень за кілограм.

Скуштуйте мій творог, — припрошує 68-річна Олена Проценко з Куни. У жінки три види сиру різної жирності і кислоти. — Хочу, щоб кожен міг обрати продукт собі до смаку.

Трохи далі домашню птицю продають Світлана Дячок, 50 років, та Ірина Осадчук, 52 роки.

Гляньте, які гарні качечки, — хвалять свій товар жінки. — Хочете, зважимо величеньку, хочете — маленьку. Качечка — не порося, запечете на новорічний стіл птицю, то буде вам удача.

Зараз ви читаєте новину «"М'ясо ніхто не купує — бояться розгнівити свиню"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають