субота, 09 лютого 2019 18:49

Музею АТО присвоїли звання "народного"

Автор: фото надане Андрієм Голованем
  Музей бойової слави учасників АТО знаходиться на вулиці 1 Травня, 48, у приміщенні Гайсинського міського краєзнавчого музею. Серед його 611 експонатів — особисті речі бійців, фотографії, зразки обмундирування та зброї
Музей бойової слави учасників АТО знаходиться на вулиці 1 Травня, 48, у приміщенні Гайсинського міського краєзнавчого музею. Серед його 611 експонатів — особисті речі бійців, фотографії, зразки обмундирування та зброї

Гайсинському музею АТО присвоїли звання "народного". Про це управління культури Вінницької облдержадміністрації 20 грудня торік видало наказ. Його мають оприлюднити на сесії районної ради.

Музей бойової слави учасників АТО відкрили 12 жовтня 2017 року. Презентували під час відкриття Алеї Слави, присвяченої загиблим гайсинчанам — захисникам територіальної цілісності України.

— Відтоді кількість експонатів збільшилась удвічі, — говорить голова громадської організації "Спілка учасників бойових дій АТО м. Гайсина та Гайсинського району" Микола Данилюк, 57 років. — Ініціатива присвоєння звання "народного" належить голові райдержадміністрації Владиславу Уткіну. Завідує музеєм Андрій Головань. Повернувшись із війни, він долучився до нашої спілки. У нього виникла ідея створити музей.

— Наших дітей потрібно виховувати патріотично, — розповідає Андрій Головань, 30 років. — Потрібно донести ті речі, яких вони не бачили, але про які змогли почути від учасників АТО. Щоб розуміли, що таке війна. У музеї 611 експонатів. Це особисті речі бійців, зброя, муляжі гранат, прапори, дитячі листи та малюнки тощо. До нас навідуються не лише з Гайсинщини, приїздять і туристи. Тут побували українці з інших областей, американці, фіни, білоруси. 2017-го відвідали 800 людей, торік — 1230, з початку цього року — 60. У книзі відгуків залишили 78 коментарів: описують враження від побаченого, пережитого.

Допомагали у створенні музею місцевий підприємець Олександр Нечепуренко, який працював над музейними експонатами та банерами. А ще — Ігор Поляруш, який створив макети Донецького аеропорту та бойової техніки. Чоловік веде гурток "Макетування та моделювання космічної техніки" на станції юних техніків.

Зараз ви читаєте новину «Музею АТО присвоїли звання "народного"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають