субота, 26 січня 2019 23:15

Медики дорогою на виклик урятували родину від пожежі

Автор: Лілія Шевчук
  Фельдшери Василь Приймак (ліворуч) та Сергій Блажко стоять біля станції швидкої допомоги у Гайсині. 20 січня отримали виклик до хворої з Адамівки. Дорогою мусили гасити пожежу в Гунчі
Фельдшери Василь Приймак (ліворуч) та Сергій Блажко стоять біля станції швидкої допомоги у Гайсині. 20 січня отримали виклик до хворої з Адамівки. Дорогою мусили гасити пожежу в Гунчі

— 20 січня урятували дві родини, — розповідає фельдшер Гайсинської підстанції Василь Приймак, 41 рік. — На 103 надійшов виклик від 28-річної мешканки села Адамівка. Жінка нещодавно народила, годує грудьми. Та через високу температуру, яку не могла збити, мусила викликати "швидку". Зазвичай подібні виклики, за інструкцією, ігноруємо. Хворій порадили звернутися до її сімейного лікаря. Та після консультації її лікарка підтвердила: нам час виїжджати.

— До Адамівки їхали через Гунчу. Проїжджаючи вулицею, побачили, що горить хата, — додає напарник Сергій Блажко, 39 років. — Я одразу викликав 101 і в планшеті написав, що затримуємося в селі Гунча. Кинувся до дверей. То була стара хата, розділена на дві половини. В одній горіло світло. Через вікно бачили, як пере білизну жінка, чоловік сидить на лаві, а поряд граються діти.

За 2 хвилини чоловіки вивели всіх на вулицю і відімкнули електроживлення. Господар побіг до криниці. Та часу було мало. Друга половина хати, де зайнялася піч, вже диміла чорним. Дим просочувався і через міжкімнатні двері, і через димар.

— Засипали піч снігом, — продовжує Василь Приймак. — Поки ту воду з криниці викрутили би та донесли, діла не було б. Своїми силами загасили піч. Саме вона стала причиною пожежі. Через тріщини в печі іскра потрапила на шини — літня гума стояла неподалік. От вона й задиміла чорним, виділяючи токсичні речовини. Діти швидко потруїлися б, якби ми не проїжджали в той час.

Напіводягнених дітей медики гріли у своєму автомобілі. Їхні батько й мати гасили піч, виносили з хати речі й документи. Прийшла на підмогу й сусідка. Сказала, забере дітей до себе.

— Це була ще одна несподіванка, — пригадує Сергій Блажко. — Адже ми не знали, скільки в родині дітей. У нас в авто були троє. Сусідка запитала, де ще один, і це нас вразило. Мати почала кричати, батько розгубився, а я почав пригадувати інструкцію, як знайти дитину в задимленому приміщенні. З Василем знову кинулися до хати. Намацали дитину швидко. Хлопчик забився в куток. Надали першу допомогу.

— Коли о 19:40 нарешті виїхали до Адамівки, помітили, що зайнявся дах. На щастя, приїхали пожежники, а ми помчали до своєї хворої. Вона теж горіла. Тільки від температури, — розповідає Василь Приймак.

Зараз ви читаєте новину «Медики дорогою на виклик урятували родину від пожежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають