пʼятниця, 09 серпня 2019 15:30

Кар'єр у Володарському районі почнуть будувати після громадських обговорень

Жителі сіл у Володарському і Білоцерківському районах, біля яких будуватимуть кар'єр для видобування руди і титану, можуть вносити свої пропозиції і зауваження з цього приводу до 15 серпня. Про це кажуть у Міністерстві екології.

Кар'єр біля села Тарасівка Володарського району хоче звести підприємство "Рутил-Ільменітова компанія". Родовище також пролягатиме між сусідніми селами — Логвином, Михайлівкою, Тадіївкою, Щербаками. Також Фастівкою Білоцерківського району. Селяни переконані, що це зашкодить екології регіону і знищить річку Рось, із якої планують брати воду для роботи кар'єру. Планують мітингувати. Звернулися у Мінекології.

— Ми отримуємо багато зауважень з приводу тарасівського кар'єру, — говорить Марина Шимкус із Міністерства екології. — Після 15 серпня опублікуємо оцінку впливу на довкілля. Підприємство повинно врахувати це або аргументовано відхилити. Далі будуть громадські обговорення, які триватимуть близько місяця. На них фірма надасть громаді технічні документи з прогнозом впливу на довкілля. Потім усе проаналізує міністерство.

13 років тому ця компанія вже хотіла будувати подібний кар'єр. Однак через протести селян роботи припинили. Нинішнє родовище займатиме 1 015 га землі за планом. Із них 400 — чорноземи.

Підприємство не впливатиме на екологію краю, кажуть в "Рутил-Ільменітовій компанії". Не будуть використовуватися хімічні речовини. Єдине джерело викидів — це двигуни кар'єрної техніки. Їхня шкода схожа з автомобільним рухом на міжселищній дорозі. Для роботи кар'єру дійсно необхідна вода. Але за планом підприємство використовуватиме воду в замкнутому циклі. Для цього зведуть спеціальне водосховище. Скидів стічних вод у річку не буде.

Перед видобуванням чорнозем перемістять у спеціально відведені місця. Коли корисні копалини закінчаться — засиплять назад та засадять рослинами. До початку робіт компанія підпише тристоронні договори з Володарським районом та кожним селом окремо. Разом із громадою виявить потреби населення та розробить план розвитку. У Володарському районі переважно працюють аграрні компанії. Це означає, що є сезонний відтік молоді. Наша мета — створити робочі місця, кажуть.

Заяви селян про вирубування лісів на місці зведення кар'єру на підприємстві називають неправдивими.

Зараз ви читаєте новину «Кар'єр у Володарському районі почнуть будувати після громадських обговорень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають