Ексклюзиви
субота, 16 березня 2019 14:18

"Біля аеропорту з'являться готелі, ресторани"

— Стратегію оновлення аеропорту підприємство обговорило з громадськістю ще 2016 року. Чітко не знали, що хочемо робити. Але було зрозуміло — потрібна тактика розвитку, — говорить керівник комунального підприємства "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" Сергій Кандауров, 51 рік.

На посаді четвертий рік. Працює над розвитком аеропорту "Біла Церква". За його керівництва розробили стратегію розвитку компанії. Передбачає будівництво вантажного та пасажирського терміналів. Повномасштабну модернізацію злітно-посадкової смуги і створення сучасного центру технічного обслуговування повітряних суден. З аеропорту в перспективі зможуть злітати не тільки вантажні літаки, а й пасажирські. Загальна сума потрібних для цього інвестицій — 59 млн євро.

— Концепцію розробила аналітична компанія "Авіаплан". Врахували, що ми комунальне підприємство і ремонтуємо авіаційну техніку. Основне, маємо сертифікований аеродром та проммайданчик.

Місцеві говорили, що це все марно. Бо до мене вже намагались налагодити нормальну роботу аеродрому. Казали, що максимум тут буде розвиватись мала авіація. Та ми не здаємося. Для початку вирішили зацікавити органи державної влади. Взяли участь у конкурсі від Міністерства інфраструктури позаторік. Підготували концепцію реконструкції аеродрому і будівництва на його основі мультимодального транспортного вузла. План ввійшов до Національної транспортної стратегії до 2030 року. Об'єкт визнали найбільш перспективним зі всіх регіональних аеропортів.

Як оновлення аеропорту вплине на розвиток міста?

— Якщо вдасться запускати у день один рейс пасажирського літака Боїнг-737, це дасть у рік потік 120 тисяч пасажирів і 1 тисячу тонн вантажу. Валовий внутрішній продукт становитиме понад 26,8 мільйонів євро в рік. Біля аеропорту з'являться готелі, ресторани, налагодять транспортну логістику. Проект дасть більше 2 500 робочих місць.

Наразі готуємо повний пакет документів, аби перейти до етапу конкурсних пропозицій для інвесторів. Які будуть умови — ще вирішується. Скоріше за все, це буде державно-приватне співробітництво.

Восени в аеропорту має запрацювати міжнародний пункт пропуску. У скільки обійдеться?

— Проектні роботи тільки вартуватимуть 300 тисяч гривень. Плануємо отримати допомогу від партнерів. Готуємо документи для подачі в Міністерство інфраструктури. Будемо і свої кошти вкладати.

Доки не зайшов інвестор, маємо самостійно робити перші кроки. Першочергово треба дати можливість авіакомпаніям не робити додаткові посадки для обслуговування і проходження митних та прикордонних процедур в інших аеропортах (наразі в білоцерківському аеропорту вантажні судна сідають лише для технічного обслуговування. Якщо літак летить з-за кордону, попередньо розвантажується на іншому летовищі. Пункт пропуску дасть право міському аеропорту приймати вантажі. — Газета). Це підніме вартість наших послуг. Додасть серйозних балів до інвестиційної привабливості. Збільшить кількість робочих місць.

На чому ще може заробляти аеропорт?

— Інколи авіакомпанії залишають літаки на стоянках до підписання контракту на перевезення вантажу. У Борисполі та Жулянах послуга дуже дорога. У нас дешевша і є більше 40 стоянок.

Мешканці села Фурси скаржаться на шум від невеликих літаків, які злітають з аеропорту. Вимагають припинити польоти. На це можете вплинути?

— Основні нарікання громади стосуються спортивної авіації. На території аеродрому є три авіашколи і громадська організація "Аероклуб "Пілот". Клуб забезпечує тренування збірної команди зі спортавіації. Там є призери і чемпіони світу. Авіаційні школи готують пілотів. Літають згідно з інструкцією. Не можемо заборонити їм це робити.

Рівень шуму та забруднення природи у сучасних літаків дуже низький. Не вплине на старий житловий фонд Гайка. Натомість дамо можливість працювати молоді з району та міста. Зможемо модернізувати будинки, територію, мережі.

Скільки людей працює на підприємстві?

— У хороші часи роботи Білоцерківського авіаремонтного заводу було більше чотирьох тисяч працівників. Нині підприємство налічує 74 співробітники. Середня зарплата становить понад 5 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Біля аеропорту з'являться готелі, ресторани"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають