пʼятниця, 09 серпня 2019 15:40

Безоплатно вакцинують від правця та дифтерії

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун зробила щеплення від дифтерії та правця 29 липня. Закликала населення брати її за приклад.

У Білій Церкві щеплення проводять у центрах медико-санітарної допомоги №1 на вул. Івана Мазепи, 65 та №2 на вул. Шевченка, 69. Вакцинацію проводять безоплатно.

Використовують вакцину АДП-м. В наявності є 4 560 доз. Коли закінчуватимуться, запаси поповнять. Імунітет від вакцин зберігається протягом 10 років. Дітей потрібно щепити у 2, 4, 6 та 18 місяців, потім у 6 років. Дорослих — кожні 10 років, кажуть у Міністерстві охорони здоров'я.

— Давно планувала вакцинуватися від дифтерії. Пішла, бо маю слабкий імунітет. Натрапила на інформацію у "Фейсбуці". Прийшла до свого сімейного лікаря Ірини Маринченко. Вона мене оглянула, дозволила робити щеплення. Я підписала згоду. Колять у передпліччя, — розповідає 50-річна Оксана Ільніцька, вакцинувалася 6 серпня.

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання. Передається повітряно-крапельним шляхом. Може блокувати дихальні шляхи, пошкодити серцевий м'яз, уразити нервову систему. Правцем можна інфікуватися, якщо бруд потрапить у рану або поріз, через укуси тварин. Може спричинити закупорення головної артерії. Іноді призводить до смерті.

Зараз ви читаєте новину «Безоплатно вакцинують від правця та дифтерії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають