вівторок, 30 листопада 2021 12:02

Міцний і теплий: розкрили секрети будівництва ідеального будинку

Автор: Студія дизайну та архітектури ZIKZAK
  Міцний і теплий: розкрили секрети будівництва ідеального будинку
Міцний і теплий: розкрили секрети будівництва ідеального будинку
Усім нам відома історія про трьох поросят. Один будує солом'яний будинок, інший із палиць, а третій збудував цегляну хату. Перші два будинки з легкістю зруйнуються, а от цегляний будинок стоїть міцно, демонструючи важливість тяжкої роботи й вибору правильного будівельного матеріалу для вашої конструкції.

Що необхідно враховувати під час вибору матеріалів для проєктування вашого будинку - розповідає студія дизайну та архітектури ZIKZAK.

Цегляні стіни

Цегляний будинок здатний простояти понад 100 років. Він чудово переживе сильну негоду з ураганним вітром і морозом. А в спеку ви не відчуватимете дискомфорту.

Міцність і стійкість до морозів

Є спеціальне маркування міцності:

• Літера М (від 75-300) - навантаження, яке може витримати на 1 м кв.;

• Літера F (від 15-100) - означає кількість циклів заморожування та розморожування без пошкодження цегли.

Що це маркування вище, то важчою буде цегла. Для стін дво- й триповерхових будинків підходять марки М100 та М125. Для фундаменту й цоколя підійдуть маркування М150 та М175.

Для районів із теплішим кліматом достатньо марки F15, для холодних - F25.

Стіни з керамоблоку

Керамоблок - це екологічний матеріал, який складається з обпаленої суміші глини з домішками дерев'яної тирси. Такий будинок може простояти довгі роки, водночас є можливість зробити його багатоповерховим (запас міцності дозволяє). Власникам таких будинків не потрібно турбуватися про своє здоров'я чи здоров'я близьких, а теплоізоляційні властивості керамоблоків аналогічні властивостям цегли.

Теплі стіни з газобетонних блоків

Газоблоки мають унікальні властивості: негорючість (пожежобезпечність), гарна звуко- й теплоізоляція, мала вага й висока міцність. Такий набір характеристик досягнули внаслідок особливого складу й технології виготовлення матеріалу. Суміш води, вапна, алюмінієвої пудри й кварцового піску дає міцний блок.

Характеристики газобетонних блоків

Шляхом великої кількості не пов'язаних між собою чарунок, газобетонні блоки мають високі теплоізоляційні характеристики.
Внаслідок того, що газоблоки мають відносно невелику питому вагу, навантаження на фундамент значно знижується. Завдяки можливості матеріалу утримувати тепло, будинки з газоблоків набагато зручніші й дозволяють значно заощадити на опаленні. Також через невелику питому масу є можливість знизити витрати на транспортування газоблоків.

За підсумками, економія досягається за його виготовлення, транспортування, будівництва та експлуатації будівель.

Великий вибір дерев'яних будинків

Дерево - один із найстаріших будівельних матеріалів, який відіграє важливу роль у традиційному будівництві в усьому світі. Упродовж XIX і XX ст. деревині під час будівництва не приділяли належної уваги, але в останні десятиліття завдяки новим технологіям і турботі про довкілля вона знову стала важливою.

Дерев'яні будинки - це здорове будівництво, воно має безліч екологічних властивостей і забезпечує здоровий спосіб життя.

Зроблені з колод будинки

Завдяки товстим і міцним стінам, що зроблені з колод, будинки добре звукоізольовані. Такі властивості, як-от волога атмосфера й невисокий рівень статичного пилу дають можливість господарям будинку та їхнім гостям перебувати в здоровому середовищі. Зроблені з колод будинки мають набагато більший термін служби, ніж каркасні або панельні будинки, що є ще одним плюсом під час вибору матеріалів.

Особливості:

Дощ, сніг, лід руйнують волокна, з'являється гниль і дерево починає жолобитися. Щоб цього уникнути, необхідна особлива обробка деревини (нанесення спеціальних захисних і ґрунтових складів, що забезпечують збереження дерева на довгі роки).

Автор: Студія дизайну та архітектури ZIKZAK
  Панельні будинки - швидко будуються та економічні
Панельні будинки - швидко будуються та економічні

Панельні будинки - швидко будуються та економічні

Панельний будинок - це один із різновидів каркасних будинків. Єдиною відмінністю є унікальна технологія виготовлення: елементи для панельних будинків спеціально виготовляють на заводі, а потім доправляють на будівельний майданчик. Будівельній бригаді достатньо просто встановити всі елементи на фундамент.

Переваги:

• Можливість будівельних робіт у холодну пору року.

• Швидкий монтаж будинку.

• Будинок має властивості енергоощадження та екологічності.

• Заводські елементи дозволяють створювати ідеально рівні поверхні підлоги, стін і стелі, полегшуючи роботи із внутрішньої обробки.

Особливості:

• Особливу увагу варто приділяти якості монтажних робіт, від яких залежить герметичність.

• Неправильне лиття фундаменту може зламати стіни, тому варто це робити нижче лінії промерзання (понад 1-1,2 м).

• Обмежений вибір під час індивідуального планування. Оригінальний дизайн-проєкт коштує дорожче.

Каркасні дерев'яні будинки

Будинок із дерев'яного каркаса виготовлений з високою точністю, тому кожна деталь ідеально поєднується одна з одною як частина головоломки. Головні балки прорізаються пазами, щоб точно відповідати один одному, а другорядні балки прорізаються, просвердлюються й утримують будинок дерев'яними штифтами, щоб скріпити конструкцію разом. Кожна деталь залежить від іншої, щоб сформувати міцний каркас будинку.

Переваги:

• Відмінна ізоляція та енергоефективність. Що хороше в дерев'яних матеріалах, це те, що вони є природними утеплювачами. Тому вони знижують споживання енергії на опалення або охолодження, щоб підвищити загальну енергоефективність будинку.

• Довговічність. Всупереч поширеній думці дерев'яний каркас відрізняється високою міцністю. Якщо якісні дерев'яні конструкції встановлені правильно, вони прослужать максимально довгий час.

• Різноманітність дизайну й розмірів.

• Екологічні матеріали. Як нетоксичний натуральний матеріал, він не викидає в повітря хімічні речовини, не завдає шкоди здоров'ю людей і не впливає на навколишнє середовище.

• Швидке будівництво.

Особливості:

• Починати будівництво краще за хорошої погоди, оскільки дерев'яна конструкція може піддаватися впливу вологості та морозів.

• Дуже важливо зробити будинок герметичним, інакше можуть виникнути великі втрати тепла та погана звукоізоляція.

Обираючи матеріал для будівництва будинку, важливо враховувати й особливості клімату, і тип ґрунту, і майбутню систему опалення, і багато інших факторів. Але навіть найякісніший будматеріал може розчарувати за порушення технології будівництва чи неправильно закладеного фундаменту. Тому цим моментам варто надавати не меншого значення.

Зараз ви читаєте новину «Міцний і теплий: розкрили секрети будівництва ідеального будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути