пʼятниця, 18 червня 2021 18:49

"Ми однієї крові" - у Черкасах показали унікальну виставку до Дня донора
6

До Дня донора в Драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка Черкас 18 червня провели унікальну виставку фотографа Ігоря Єфімова.

"Виставка складається із двох частин. Перша - це портрети донорів, тих, хто допомагає донорам, і тих, кому потрібна кров. Друга частина концептуальна. Фотографував людей у центрі служби крові "Черкаси-Плазма". Із двохсот знімків вибрав 14 і методом мультиекспозиції поєднав зовнішність по парах. Дивився, щоб люди були схожими між собою, однієї статі. Цим хотів показати, що ми всі дуже пов'язані, усі схожі і маємо завжди підтримувати один одного", - каже Єфімов.

 

Відвідувачі охоче розглядали портрети, знаходили себе, фотографувалися. Паралельно на пам'ять могли забрати маленьку фотокарточку зі своїм зображенням.

Після виставки Biopharma Plasma Черкаси привітала усіх причетних до донорства відзнаками, квітами, виступами танцювальних і вокальних дитячих колективів. На сцену один за одним запрошували громадські організації, держустанови, представників військових та правоохоронних органів, ЗМІ. У тому числі почесну відзнаку за розвиток донорства в Україні отримав новинний портал Gazeta.ua.

 

Родзинкою свята стало знайомство із донорами, які постійно жертвують заради можливого порятунку чужих життів. Це абсолютно різні люди: пенсіонери, студенти, викладачі, військові, медики, спортсмени, чиновники, електрики, будівельники, продавці та прибиральники. У кожного своя історія, яка змусила зрозуміти важливість донорства.

 

Студент та спортсмен Нікіта Горбунов два роки тому, аби допомогти врятувати брата друга, активно шукав для нього кров. Тоді вирішив і самому долучитися до донорства, щоб людям у біді не доводилося повторювати його досвід.

Для подружжя Проценків донорство стало звичкою. У центр крові приходять через кожні два тижні. Переконують, що робити добрі справи просто, варто лише почати.

Поет Олексій Юрін вперше здав кров в юності. Хотів допомогти викладачці. Після пологів жінка була в тяжкому стані. Через 15 років Юрін випадково зустрівся із сином вчительки, яка вижила завдяки допомозі поета.

Різьбяр по дереву Світлана Погоріла почала здавати кров у 2017-му. Тоді її чоловік воював на Донбасі. Своїм вчинком жінка хотіла допомогти військовим, які чи не найчастіше потребують переливання крові.

"Коли бачу, що в Черкасах донорство вийшло на новий рівень, значно кращий, бачу обличчя донорів, людей, які отримали шанс на порятунок, то розумію, що наші старання не даремні. Рада, що ми, як інвестори, змогли реалізувати проєкт на благо місту. Щаслива і від того, що люди не лишаються осторонь. Активно просувають донорство, здають кров самі", - говорить Оксана Плотнікова, директор стретегічного розвитку компанії Biopharma.

 

Також під час урочистостей вручили відзнаку Почесного донора. Ним став черкасець Сергій Шмиголь. Чоловік долучився до донорства 9 років тому за прикладом свого батька - Почесного донора. Кров здавав уже понад 40 разів і не збирається лишати справу.

"Для мене честь робити добру справу і залучати до неї інших. Особливо приємно це робити, коли є найкращі умови для донацій в Черкасах. У центрі служби крові сучасне обладнання та професійні медики. Людям не треба боятися, що, здаючи кров, можуть чимось захворіти. Мені доводилося бути донором у Німеччині. Упевнено скажу, у нас процес відбувається точно так само і такими ж інструментами. А все завдяки Biopharma Plasma", - сказав Шмиголь.

Зараз ви читаєте новину «"Ми однієї крові" - у Черкасах показали унікальну виставку до Дня донора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути