понеділок, 03 серпня 2020 09:20

Дезінсекція та дератизація – сучасна концепція знищення тарганів та інших шкідників

Знищення тарганів, клопів, щурів, мишей, як і інших шкідників відбувається майже у всіх країнах світу вже протягом декількох століть. Дезінсекція і дератизація допомагають зберегти урожай сільськогосподарських культур і харчових запасів, знижують ризик захворювань зоонозними інфекціями та забезпечують санітарне благополуччя населення.

  Дезінсекція і дератизація допомагають зберегти урожай сільськогосподарських культур і харчових запасів
Дезінсекція і дератизація допомагають зберегти урожай сільськогосподарських культур і харчових запасів

В той же час, з другої половини 20 століття у ставленні людини до природи і навколишнього середовища відбулися кардинальні зміни. Основною концепцією перспективного розвитку суспільства в 21 столітті стало збереження природних ресурсів, в тому числі – біологічного різноманіття живих організмів.

Сучасна концепція охорони генофонду планети і збереження видового різноманіття живих організмів всіх таксонів ставить перед службами дератизації і дезінсекції принципово нове завдання – забезпечити високу ефективність знищення, при якій чисельність шкідника знижується до рівня, безпечного для людей, але зберігається можливість його виживання і відновлення популяцій, здатних до подальшого розмноження.

Необхідність такого підходу в дератизаційних і дезінсекційних заходах визначається тим, що статус виду ("шкідник" або "вид, що охороняється") може змінюватися, в тому числі на протилежний, на різних етапах розвитку людства.

Сьогодні рудий тарган-прусак або сірий щур - це шкідник, а через 200 років вид, який охороняється - все можливо!

Наприклад, ще до нашої ери найбільш шкідливими тваринами вважалися великі копитні і хижаки, які приносили збитки землеробству і скотарству. Винищення цих тварин проводилося повсюди і прирівнювалося до військових успіхів.

За минулі роки форми ведення землеробства і скотарства змінилися і тих, що були раніше шкідниками сільського господарства (копитних і хижаків) замінили інші види. Але зараз необхідні грандіозні зусилля фахівців і величезні кошти для відновлення чисельності цих вимираючих видів.

  Дезінсекція і дератизація допомагають зберегти урожай сільськогосподарських культур і харчових запасів
Дезінсекція і дератизація допомагають зберегти урожай сільськогосподарських культур і харчових запасів

Відповідно, службам дезінсекції та дератизації необхідно забезпечити виживання окремих популяцій шкідників, що зберігають стабільність і здатних в перспективі до відновлення чисельності.

Ващенко Сергій
дезинфектолог в www.pestro.com.ua
Контакти офісів:

м. Київ т. 044 200 23 20;
м. Одеса т. 048 775 20 19.

Зараз ви читаєте новину «Дезінсекція та дератизація – сучасна концепція знищення тарганів та інших шкідників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути