Ексклюзиви
понеділок, 12 квітня 2021 13:10

Що таке SSL-сертифікат для сайту?

Одна з важливих вимог до роботи сучасних веб-ресурсів є гарантія безпеки користувачів і інформації на сайті. Налаштувати захищене з'єднання для будь-якого веб-ресурсу можна за допомогою сертифікатів SSL. Це особливо важливо для сайтів електронної комерції, фінансових і страхових компаній, а також державних установ. Якщо говорити більш точно, то безпека повинна бути забезпечена для тих веб-сайтів, де:

• користувачі вводять особисту або фінансову інформацію,
• здійснюються різні транзакції,
• зберігаються і обробляються важливі дані.

Давайте разом розберемося в тому, що таке SSL і навіщо сайту SSL.

  Що таке SSL і навіщо він для сайту?
Що таке SSL і навіщо він для сайту?

SSL-сертифікат — це особливий протокол, який дозволяє встановити безпечне з'єднання між браузером користувача та веб-хостингом, де зберігається ваш сайт. Встановлений SSL-сертифікат для сайту означає, що для передачі даних буде використовуватися протокол HTTPS замість незахищеного з'єднання по HTTP-протоколу. Візуально це також буде видно користувачам: в браузері з'явиться замок біля посилання сайту в пошуковому рядку. При натисканні на нього можна побачити інформацію про захищеність з'єднання і дані про встановлений сертифікат.

Також встановлений на сайті сертифікат безпеки підвищує результати пошукового ранжування, а також збільшує довіру користувачів до веб-ресурсу.

Налаштування SSL-сертифіката починається з його покупки. Але, щоб ви отримали куплений сертифікат, ваш домен і вашу організацію повинен перевірити центр сертифікації — компанія, яка займається випуском сертифікатів безпеки. Найбільш відомі такі організації, які популярні серед власників веб-сайтів: Sectigo (Comodo), GeoTrust, Symantec (Verisign), Thawte і інші. Важливо знати, що центр сертифікації несе відповідальність не тільки за надійність шифрування з'єднання, але і за якість виконаних перевірок перед випуском сертифіката. Це означає, що якщо кодування буде зламане або сайт, якому дали сертифікат, виявився шахрайським, в результаті чого постраждали користувачі, то центр сертифікації буде виплачувати певну суму компенсації. Ця сума залежить від розміру гарантії, яка закладена в кожен сертифікат.

Сертифікати бувають різних типів. Щоб вибрати правильний варіант для вашого веб-сайту, потрібно розібратися в особливостях кожного варіанта.

Перша класифікація сертифікатів заснована на ступені захисту:

• Domain Validation (DV) з перевіркою домену.
• Organization Validation (OV) з перевіркою організації.
• Extended Validation (EV) з розширеною перевіркою організації.

Останні два типи можуть отримати тільки офіційно зареєстровані компанії, які можуть надати відповідні документи на перевірку центром сертифікації.

Друга класифікація заснована на кількості доменів, яку може захистити сертифікат:

• для захисту одного домену і www поддомена,
• для захисту одного домену і всіх його піддоменів першого рівня (мають слово "wildcard" в назві),
• для кількох доменів відразу (мають слово "multidomain" або абревіатуру "SAN" в назві)

Після покупки сертифікату його потрібно активувати, встановити на хостингу і налаштувати переспрямування всіх посилань сайту з HTTP на HTTPS. Після цього вся інформація на вашому сайті буде шифруватися ще до відправки. Це значить, що ваші користувачі, їх дані і важлива інформація будуть надійно захищені.

Зараз ви читаєте новину «Що таке SSL-сертифікат для сайту?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути