понеділок, 23 серпня 2021 09:13

"Щастя дається важкою працею": Сергій Жадан святкує 47-річчя
4

23 серпня письменнику Сергію Жадану виповнюється 47 років
23 серпня письменнику Сергію Жадану виповнюється 47 років
23 серпня письменнику Сергію Жадану виповнюється 47 років
Літературні твори Сергія Жадана перекладені більше ніж двадцятьма мовами, зробивши автора одним із найвідоміших сучасних українських письменників

Сьогодні, 23 серпня, виповнюється 47 років письменнику Сергію Жадану.

Жадан автор романів "Депеш Мод", "Ворошиловград", "Месопотамія", "Інтернат", поетичних збірок "Цитатник", "Ефіопія", "Життя Марії", "Тамплієри", "Антена", "Список кораблів" та інших, громадський діяч, фронтмен гуртів "Жадан і Собаки" та "Лінія Маннергейма".

Літературні твори Сергія Жадана перекладені більше ніж двадцятьма мовами, зробивши автора одним із найвідоміших сучасних українських письменників.

Пропонуємо згадати сім найцікавіших цитат з інтерв'ю Жадана журналу "Країна" та Gazeta.ua:

"Якщо відповідально ставишся до своєї країни, бізнесу, близьких людей, не можна діяти емоціями. Це класичний пост-тоталітарний синдром: самоусунутися і покластися на іншого. Після Майдану відповідальність у суспільстві прокидається. Для когось це поняття стало реальним і фізичним. Людина вирішила захищати державу від окупантів, бо більше нікому".

"Багато з нас досі відкривають свою українськість як щось приватне, болюче, часто – травматичне. І кожне таке відкриття набагато дієвіше, бо лишає глибше коріння".

"Голодомор - це історія про те, наскільки є важливою наша незалежність. Там, де ми втрачаємо її — втрачаємо свободу. Стаємо заручниками чужих режимів, чужого маніяцтва й чужого зла. Голодомор - історія про те, що українці мали би пам'ятати про це в майбутньому. Ми маємо шанс там, де здатні себе захищати. Там, де цього позбавлені, стаємо заручниками й пасивними жертвами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли втрачаємо незалежність, стаємо заручниками чужих режимів — Жадан

"Один із критеріїв поділу українців - ті, що десь були, і ті, що не були ніде. На сході звикли бачити світ очима російських телеканалів. Сидять у своїх містечках і селах і слабко уявляють, що в країні твориться. І це скоріше нещастя, ніж їх провина".

"Культурне життя зосереджене у великих містах. А запит на нього є скрізь. Людям страшенно бракує спілкування. Те, що їх прагнення нереалізовані - провина нашої культурної політики".

"У нас є запит на якісні, тотальні й швидкі зміни. Хороше бажання – щоб завтра настало щастя. Але його не настає – і ми кидається в недоречні крайності. Маємо мету. Але не всі розуміють, якими засобами її досягти. Щастя дається важкою працею".

"Російськомовні українці, які пішли воювати, – це те, чого росіяни досі не можуть зрозуміти. Та й деякі українці – теж".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Книжок своїх не люблю": Юрій Іздрик святкує 59-річчя

Письменник Сергій Жадан та художник Павло Маков представили книгу про Харків "Постійне місце проживання". Описали місто за допомогою поєднання віршів і графіки. Також у виданні зібрані їхні твори, які стосуються Харкова, щоб показати життя міста протягом 27 років.

Зараз ви читаєте новину «"Щастя дається важкою працею": Сергій Жадан святкує 47-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути