четвер, 11 березня 2021 13:20

Пересадили нирку жінці із донорським серцем

Автор: надане Ксенією Щіголь
  Рік тому Ксенії Щіголь із Миколаєва, яка має донорське серце, пересадили нирку
Рік тому Ксенії Щіголь із Миколаєва, яка має донорське серце, пересадили нирку

Рік тому, 11 березня, Ксенії Щіголь із Миколаєва, яка має донорське серце, пересадили нирку. В Україні це 1-ша така операція. Її проводили в Національному інституті хірургії та трансплантології ім. Олександра Шалімова.

Донорське серце Ксенії пересадили 2017 року в Індії. Проблеми з серцем почались, коли жінка перехворіла на рак крові.

"2012 року я захворіла на гострий лейкоз. Пройшла 24 курси хіміотерапії. І серце здало. Єдиним порятунком була трансплантація. Мені пересадили серце 17-річної індійки, яка загинула в аварії", - розповіла Ксенія кореспонденту Gazeta.ua.

Восени 2019 року погіршилися результати аналізів. У жінки набрякли ноги і лице. В організмі було більш як 10 л води.

"До того ж, я підхопила бронхіт, пила сильні антибіотики. Лікарі кажуть, вони могли вплинути на нирку. Або спроба перейти з оригінального препарату для серця на аналог. 4 місяці проходила гемодіаліз. Була загроза, що серце перестане працювати, бо під час цієї процедури вимиваються імуносупресанти. Їх приймала, щоб організм не відторгнув донорського органа. Медики сказали, що необхідна пересадка нирки".

Батьки Ксенії були готові віддати свої органи. Обстеження показало, що вони обоє підходять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Органи померлого донора пересадили одразу 4 пацієнтам

"Але батько наполіг, щоб брали в нього. Лікарі Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Олександра Шалімова майже місяць готували нас до операції. Такої практики - коли в пацієнта вже є донорський орган і треба пересадити ще один - українські хірурги не мали. Операцію провели безкоштовно в рамках державної програми з трансплантації".

При дотриманні лікарських рекомендацій донорські нирки працюють довго, а пацієнти ведуть активний спосіб життя. Головне - регулярно приймати необхідні ліки - для захисту від інфекцій, зниження рівня холестерину в крові, підтримки донорських органів. Також медики радять відмовитися від солоних, жирних і копчених страв. Категорично заборонений грейпфрут. Він знижує концентрацію препаратів в організмі.

"Ще в Індії мені сказали, що рятували не для того, щоб засіла в коконі, маю жити, як здорова людина. Те саме повторили в Інституті Шалімова. Переоцінила багато речей. Щодня прокидаюся з думкою: дай Боже, щоб нові органи довше попрацювали", - сказала Ксенія.

У Миколаєві жінка очолює громадську організацію Національний рух "За трансплантацію". Допомагає хворим, які потребують донорських органів.

В Україні з 2019 року діє закон, який дозволяє трансплантацію органів. У ньому йдеться, що кожен повнолітній громадянин України може погодитися на посмертне донорство або відмовитися від нього. Інформацію про це можуть занести в паспорт або посвідчення водія, також відомості про згоду на посмертне донорство обов'язково буде внесено в Єдину державну інформаційну систему трансплантації.

За даними МОЗ, трансплантацією органів в Україні займаються медзаклади в Києві, Запоріжжі, Харкові, Львові, Дніпрі, Одесі та Ковелі. Водночас у МОЗ зазначали, що медикам бракує донорських органів.

1 січня 2021 року почала роботу Єдина державна інформаційна система трансплантації.

Зараз ви читаєте новину «Пересадили нирку жінці із донорським серцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути