четвер, 19 березня 2009 08:28

Ющенко розповів Баррозу, як захистити українську ГТС від Росії

Автор: Фото УНІАН
  Хав'єр Солана, Жозе Мануель Баррозу, Ніколя Саркозі та Віктор Ющенко на саміті Україна-ЄС в Парижі. Вересень 2008 р.
Хав'єр Солана, Жозе Мануель Баррозу, Ніколя Саркозі та Віктор Ющенко на саміті Україна-ЄС в Парижі. Вересень 2008 р.
Президент України Віктор Ющенко, який прибув у Брюссель у середу вже встиг провести низку зустрічей. Зокрема з генеральним секретаря Ради ЄС Хав"єром Соланою та головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу.

Із Cоланою говорили про енергетичну безпеку, світову кризу та відносини між Україною та ЄС.

З Баррозу - про модернізацію української газотранспортної системи. Сторони вважають, що документ, підписаний за результатами міжнародної донорської конференції, що відбудеться 23 березня у Брюсселі, дозволить профінансувати модернізацію української газотранспортної системи.

Ющенко зазначив, що той мастер-план, який представила Україна відповідно до досягнутих домовленостей, стане базовим документом, на основі якого буде сформовано спільний план дій щодо модернізації української ГТС.

План складатиметься з трьох розділів: політичний, технічний, комерційний. Ця, за словами Ющенка, "дорожня карта" схвалена, з одного боку, Україною, а з іншого боку - Європейською комісією, Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, Світовим банком, дозволить сформувати конкретний план заходів.

Баррозу: У нас було дуже багато дискусій, це складний документ

Як наголосив Ющенко, в основному це буде економічний документ, у якому, серед іншого, будуть представлені комерційні проекти щодо модернізації української ГТС.

Президент України також повідомив, що у цьому документі йтиметься і про необхідність уніфікації енергетичних систем України та Європейського Союзу.

"Мова йде про імплементацію директив Європейського Союзу від 2003 року і стосуватиметься необхідності реформування українського енергетичного ринку", - сказав Ющенко.

У свою чергу, Баррозу зауважив, що конференція донорів є дуже важливою уже давно, навіть до останньої газової кризи. Водночас, він наголосив, що без чітких зобов"язань України реформувати газовий ринок не буде і гарантій фінансових інституцій.

"У нас було дуже багато дискусій, тому що це складний документ… Це буде документ, який дасть можливість не лише Єврокомісії, але й іншим донорам, які приїдуть на конференцію, взяти участь у фінансуванні модернізації газотранспотних систем", - сказав Баррозу.

Було б добре, якби Тимошенко і Ющенко відлетіли до Києва одним літаком

Прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко вилетіла до Брюсселю у четвер, 19 березня. Вона планує взяти участь в саміті Європейської народної партії. У саміті також планує взяти участь і Ющенко.

Таким чином, 19 березня на заході Україну представлять обидва керівника держави. Втім, дипломати зазначають, що українським політикам буде непросто переконати європейців у тому, що вони помирилися, пише видання Коммерсант-Україна.

"Гарним знаком примирення було б, якби Тимошенко і Ющенко прибули в Брюссель або відлетіли до Києва на одному літаку. Але мені здається, що цього не станеться", - заявив виданню дипломат однієї з країн-членів ЄС.

За матеріалами: УНІАН, Коммерсант.
Зараз ви читаєте новину «Ющенко розповів Баррозу, як захистити українську ГТС від Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути