четвер, 15 лютого 2018 18:23

Дзвінки з Москви, неадекватний Янукович, боса армія - що сказали Турчинов і його заступник на суді

Сьогодні Оболонський районний суд допитує у справі про держзраду колишнього президента-утікача Віктора Януковича представників РНБО - голову відомства Олександра Турчинова і його першого заступника екс-виконувача обов'язків міністра оборони, генерала Михайла Коваля.

Gazeta.ua пропонує найцікавіші цитати із допиту свідків.

Автор: ukrinform.ua
  "Летить якийсь мужик в однострої прикордонника. Крик, шум. "На штурм, на штурм!" У мене іншого виходу не було – я йому просто запотиличник дав, в обличчя влупив, і на цьому штурм закінчився" - Михайло Коваль про події в Криму
"Летить якийсь мужик в однострої прикордонника. Крик, шум. "На штурм, на штурм!" У мене іншого виходу не було – я йому просто запотиличник дав, в обличчя влупив, і на цьому штурм закінчився" - Михайло Коваль про події в Криму

Генерал Коваль про:

Руйнування армії

"Верховний головнокомандувач не провів жодного стратегічного навчання, командно-штабного. Під його егідою не було проведено ні одного навчання з бойовою стрільбою на рівні бригади. Я скажу, що настрої проти Віктора Федоровича в армії були дуже сильні.

...Фактично люди сиділи на голодному пайку в ЗСУ... Солдату давалося на пайок те, за що хліба не можна було купити... Не було, що одягнути (мобілізованим. - Gazeta.ua): тільки один камуфляж, кепочка куца, ні взуття - нічого не було, ні теплого одягу"

Керування кадрами з Москви

"Викликає мене міністр оборони (Єжель. - Gazeta.ua), ну я думаю: "Давай мужик, будеш своїм ділом займатися, перспектива велика для держави" (Ковалю пропонували посаду командувача сил спецоперацій. - Gazeta.ua). Михайло Броніславович не дивиться в очі, каже: "Брат, извини, ничего не получается". Я кажу: "А что такое?". Говорить: "Та никак тебе в Москве Тузлу забыть не могут". Я кажу: "Миша, ты что, одурел. Нами что Москва рулит здесь?" 2012 рік - 22 роки, коли держава живе самостійно"

Тактику Кремля із захоплення Криму

"Приклади: операція "Дунай" у Чехословаччині, теж саме було в Угорщині, теж саме було в Афганістані, тобто наявність Чорноморського флоту і інших частин забезпечення раціонного компоненту. Воно давало можливість мати провідників з числа місцевого населення і стрімко виходити, після того як приземлилися, до об'єктів. Стара відпрацьована система"

"Зелених чоловічків" і запотиличник

"Будинок захоплений російським спецназом, 80 осіб, на дахах хлопці зі снайперськими гвинтівками, у вікнах військовослужбовці в балаклавах.

...Мене хотіли перший раз там узяти. Летить якийсь мужик в однострої прикордонника. Крик, шум. "На штурм, на штурм!" У мене іншого виходу не було – я йому просто запотиличник дав, в обличчя влупив, і на цьому штурм закінчився"

Задіяння сили на півострові

"Я вам 200 відсотків даю гарантій, що прозвучав би перший постріл – був би Крим утоплений в крові"

Автор: prm.ua
  “Наришкін почав за дорученням Путіна погрожувати, що коли загинуть російськомовні люди, вони мають потенціал, здатний знищити нову українську владу” - Олександр Турчинов
“Наришкін почав за дорученням Путіна погрожувати, що коли загинуть російськомовні люди, вони мають потенціал, здатний знищити нову українську владу” - Олександр Турчинов

Олександр Турчинов про:

Дзвінки з Кремля

"Під час засідання Ради національної безпеки та оборони мені повідомили, що телефонує голова російської Госдуми Наришкін. Я зробив перерву і переговорив з Наришкіним. Він повідомив, що Російська Федерація визнає мене тільки як легітимного голову Верховної Ради. Але принципово не визнає мої повноваження як виконуючого обов'язки президента, вважаючи, що ми силою захопили владу. Через його слова підкреслили, що легітимним президентом вважають Януковича і саме від нього готові сприймати інформацію і тримати сполучення з Україною.

У той же час Наришкін почав, я так розумію, за дорученням Путіна, погрожувати, що коли загинуть російськомовні люди, вони мають потенціал, здатний знищити нову українську владу"

Адвоката Януковича

"А що це за клоун, який заважає мені виступати?"

Оголошення війни з Росією

"У нас немає сьогодні військових засобів для протидії ядерній державі у випадку застосування ними всього арсеналу зброї. Саме тому оголошення війни як у лютому-березні 2014 року, так і, на жаль, тепер, коли ми маємо боєздатну армію, оборонно-промисловий комплекс, маємо зброю, якої достатньо для захисту країни, але і зараз, на жаль, ми не можемо оголосити війну агресору. Тому що Росія - ядерна держава"

Брехню 2014-го

"Після того, як в країні розпочалась російська агресія, після того, як російські війська почали захоплювати військові частини, почались сепаратистські заколоти в різних регіонах, в країні була паніка.

...Я знав, що буде багато диванних героїв, які будуть розповідати, що можна було зробити якось інакше… Але я змушений був говорити, що є армія, яка захистить народ. Я ж не міг вийти і сказати перед всіма, що у нас нічого нема, а ви всі - беззахисні"

Януковича у лютому

"Янукович вів себе неадекватно й відмовлявся повертатися до Києва"

Наказ про воєнний стан

"27 (лютого) ввечері я дав наказ керівнику юридичного управління адміністрації підготувати указ про введення воєнного стану. 28-го я планував отримати підтримку цьому рішенню, бо указ не може працювати, коли його не схвалить Верховна Рада.

... Багато політичних лідерів також розуміли, що російська агресія може затягнутися на довгий час. І в них були, мабуть, підстави вважати, що ведення воєнного стану, який призупиняє проведення виборів, призведе до того, що в мене буде необмежена влада і необмежений час. Тому за це рішення проголосував лише я один на РНБО"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Януковича: суд чекає Порошенка

Віктор Янукович був обраний президентом України 2010 року. Втік до Росії в лютому 2014-го після масових розстрілів учасників Революції гідності у центрі Києва.

В Україні проти Януковича відкрили кілька кримінальних проваджень. Його обвинувачують у масових убивствах громадян, заволодінні державним майном, захопленні влади неконституційним шляхом, діях, спрямованих на повалення конституційного ладу.

Зараз ви читаєте новину «Дзвінки з Москви, неадекватний Янукович, боса армія - що сказали Турчинов і його заступник на суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути