Ексклюзиви
субота, 08 травня 2021 19:48

Звинувачення в корупції, "Велюр", кнопкодавство: скандали "слуг народу" показали в обличчях

Фракція "Слуга народу" з серпня 2019 року виключила зі своїх лав шістьох депутатів, незважаючи на те, що для монобільшості важливий кожен голос. Інфографіку, кого і за що виганяли з фракції, а також хто з нардепів уникнув виключення, попри скандали, опублікував портал "Слово і діло"

Кого і за що виключили

Першими, в листопаді 2019-го, з фракції виключили депутатів Анну Скороход і Антона Полякова. Зараз обоє є членами групи "Партія "За майбутнє", яку пов'язують із олігархом Ігорем Коломойським.

На початку грудня того ж року виключили Романа Іванісова. У депутата виявили погашену судимість за зґвалтування. Його також закликали здати депутатський мандат, але мажоритарник цього не зробив.

 

Торік на початку вересня виключили Гео Лероса. Цьому передував серйозний скандал: нардеп оприлюднив відеозаписи, на яких людина, схожа на брата керівника Офісу президента Андрія Єрмака, веде переговори про "продаж" посад в органах влади.

Потім Лерос звинуватив президента Володимира Зеленського у тому, що він "злився" зі старою системою, а не бореться із нею, звинуватив також у порушенні обіцянок. Керівника ОП Єрмака нардеп назвав "агентом ГРУ РФ".

Наступним фракцію покинув депутат Олександр Юрченко. У вересні 2020-го його помічника спіймали на хабарі, самого Юрченка вважають причетним до злочинної схеми.

Нещодавно НАБУ завершило розслідування його справи: за версією слідства, Юрченко в завуальованій формі попросив надати йому через посередника – його помічника – $13 тис. за внесення пропозицій до законопроєкту і надалі $200 тис. для підкупу нардепів-членів відповідного комітету за голосування за поправки.

Юрченко вийшов з СІЗО під заставу, на нього покладено певні обов'язки. Заяву про вихід з фракції він написав сам і зараз продовжує ходити у парламент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Локдаун не для всіх: "слуги народу" катаються на джипах у ресторани

Хто уникнув виключення з фракції

У вересні 2019-го депутатів Олену Копанчук і Сергія Литвиненка викрили на кнопкодавстві. При цьому в меморандумі партії зазначено, що депутати повинні відмовитися від мандата в разі неперсонального голосування.

Але обох пожаліли: вони вибачилися під час засідання Верховної Ради і залишилися членами фракції. Також нардепи передали свою місячну зарплату на благодійність.

Позаторік у жовтні журналісти зафіксували, як Богдан Яременко прямо під час пленарного засідання домовлявся про купівлю секс-послуг. Спочатку депутат назвав листування фейковим, але потім вибачився перед президентом, сім'єю і фракцією.

З фракції Яременка виключати не стали, але він залишився без посади голови парламентського комітету з питань зовнішньої політики.

Двічі на порушенні карантину попадався нардеп Микола Тищенко. Навесні минулого року його ресторан "Велюр" працював під час локдауну, а цієї весни Тищенко влаштував вечірку на честь дня народження дружини (теж під час суворого локдауну в Києві).

Ані в перший, ані в другий раз Тищенка з фракції не виключили. Вирішили, що депутат має заплатити максимальний штраф за порушення. Тищенко є кумом Єрмака.

Натепер зависло питання про виключення Євгенія Шевченка. У квітні він їздив до Білорусі і зустрічався із самопроголошеним президентом країни, диктатором Олександром Лукашенком. Тоді як Україна не визнає результатів виборів у Білорусі і депутата туди ніхто не делегував. На засіданні фракції начебто домовилися виключити Шевченка, зараз збирають підписи.

На початку року розбіжності з колегами по фракції були у Єлизавети Ясько. За її словами, у неї "виникли серйозні розбіжності з деякими колегами зі "Слуги народу", які перейнялися цінностями і діють методами, які несумісні з моїми ідеалами і переконаннями". У результаті Ясько зняли з посади керівника української делегації в ПАРЄ, але питання про виключення з фракції не виникало.

97 народних депутатів фракції "Слуга Народу" і членів їхніх сімей придбали минулого року авто, квартиру або землю.

Зараз ви читаєте новину «Звинувачення в корупції, "Велюр", кнопкодавство: скандали "слуг народу" показали в обличчях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути