Ексклюзиви
середа, 21 квітня 2021 18:19

Журналісти довідались про 200 кг золота в Дубневича

Журналісти довідались про 200 кг золота в Дубневича
Ярослав Дубневич у парламенті попереднього скликання був членом фракції БПП, тепер - у групі "Партія "За майбутнє". Фото: @ForFutureUA

Родинна компанія народного депутата Ярослава Дубневича, якого підозрюють у привласненні 93,2 млн грн Укрзалізниці, володіла 200 кг золота. Золото не потрапило під арешт Вищого антикорупційного суду, повідомили журналісти Bihus.Info.

Кіпрська компанія Energypoint Holding Limited, яка в різний час контролювалася членами родини нардепа, володіла 200 золотими злитками вартістю у $8 млн, які найімовірніше були продані в момент зняття з Дубневича недоторканності й арешту його майна.

За даними фінансових звітів, золото з'явилося у компанії 2017-го – 200 злитків по одному кілограму і ще 11 злитків по одній унції.

Наприкінці жовтня 2019 року Верховна Рада зняла з Дубневича депутатську недоторканність і дала дозвіл на арешт – через розслідування Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Силовики тоді назвали депутата організатором схеми виводу десятків мільйонів гривень з Укрзалізниці. Цікаво, що названий антикорупційниками проміжок роботи схеми з залізницею охоплював і рік появи золота в компанії – 2017-й. Нардеп швидко вийшов на волю під заставу, але під арештом опинилося все його майно.

Але арешт не торкнувся Energypoint Holding Limited, власницею якої в той момент була донька нардепа Роксолана Пиртко.

Вона вийшла з компанії у листопаді 2019-го, а в опублікованому за кілька місяців річному звіті золотих злитків вже не було – їх продали.

На що пішли виручені від продажу золота кошти - невідомо. Але нещодавно журналісти зафіксували, як Дубневич приїхав у Верховну Раду на новому Mercedes S500 2020 року випуску. Авто коштує близько 6 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді є 170 посіпак Ахметова і Коломойського

Окрім доньки нардепа, кіпрською компанією свого часу володів і тесть депутата Мирослав Швидкий. У розмові з журналістами чоловік заявив, що був підставною особою і просто підписував те, на що вказував зять.

Чоловік також значиться власником львівської компанії "Передзвін". Та своєю чергою володіє низкою нерухомості у Львові й колекцією автомобілів. На неї, зокрема, записано і вищезгаданий Mercedes. Ці активи також не потрапили під арешт.

У коментарі журналістам тесть Дубневича заявив, що в компанії він також формально, чим займається компанія, не знає і ніколи не був в її офісі.

У листопаді 2019 року Ярослав Дубневич вийшов зі слідчого ізолятора під заставу 90 млн грн.

Нардеп є фігурантом розслідування НАБУ. За версією слідства, він організував схему з продажу Укрзалізниці стрілкової продукції за завищеними цінами. Через це компанії у 2015-2017 роках завдано збитків на 93,28 млн грн.

У січні Вищий антикорупційний суд повторно заарештував готівку депутата.

Зараз ви читаєте новину «Журналісти довідались про 200 кг золота в Дубневича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути