Ексклюзиви
середа, 24 червня 2020 15:41

Журналісти порівняли Венедіктову з Пшонкою

Журналісти порівняли Венедіктову з Пшонкою
Фотоколаж зробив Bihus.info

Двоє заступників генерального прокурора Ірини Венедіктової отримували нагороди від Віктора Януковича. Третій під час Революції гідності, ймовірно, брав участь у боротьбі влади проти Євромайдану.

Андрія Любовича, який зараз в Офісі генпрокурора відповідає за розслідування справ Майдану, 2012 року Янукович на прохання ексгенпрокурора Віктора Пшонки нагородив медаллю "За працю і звитягу", повідомляє Bihus.info.

Йдеться про серію вибухів у Дніпрі (тоді - Дніпропетровську) навесні 2012 року, коли Любович був головним слідчим обласної прокуратури. Янукович дав вказівку оперативно розслідувати справу – і незабаром правоохоронці затримали 4 осіб. Після цього прокурор отримав свою медаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 9 років тому почали судити Тимошенко

Але справа "дніпропетровських терористів" почала розвалюватися в суді. Спершу прокуратура зняла обвинувачення з 2 підозрюваних, а 2019 року 2 інших отримали обвинувальні вироки, але зовсім не з тим покаранням, на яке сподівалася прокуратура. Прокурори вимагали для них довічного ув'язнення, натомість ті вийшли на волю одразу після оголошення вироку (з урахуванням так званого Закону Савченко).

Нині Любович за розподілом обов'язків відповідає, зокрема, і за розслідування справ Майдану – злочинів влади проти учасників Революції гідності.

Ще один заступник Венедіктової - Олексій Симоненко, який за часів Януковича працював у СБУ, раніше отримав цілу низку нагород як від голови СБУ Валерія Хорошковського, так і від самого президента. Янукович нагородив Симоненка у березні 2011 року званням "Заслуженого юриста України". А рекомендував його до цієї нагороди Хорошковський.

Хорошковський видав Симоненку низку відомчих нагород. Окрім того, звернувся до Верховної Ради, щоб Симоненка нагородили почесною грамотою.

Третій заступник Венедіктової - Ігор Мустеца - не отримував нагород від Януковича, але, за даними журналістів, ймовірно, брав безпосередню участь у боротьбі влади проти Євромайдану.

У той час Мустеца працював на посаді прокурора Шевченківського району Чернівців. Мустеца оскаржував рішення місцевої ради на підтримку Євромайдану, а також рішення з вимогою відставки прем'єра Миколи Азарова та імпічменту Януковича.

Мустеца отримав нагороди від президента Петра Порошенка, який присвоїв йому звання "Заслужений юрист України" і нагородив орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.

Ірину Венедіктову призначила на посаду генерального прокурора Верховна Рада 17 березня. Її кандидатуру запропонував президент Володимир Зеленський. До цього була в. о. директора ДБР та народним депутатом від "Слуги народу". Йшла третьою у списку від СН.

Зараз ви читаєте новину «Журналісти порівняли Венедіктову з Пшонкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути