четвер, 16 січня 2014 12:43

Зупинити протести можна лише оголосивши надзвичайний стан — Гавриш

Зупинити протести можна лише оголосивши надзвичайний стан — Гавриш
Степан Гавриш. Фото: www.bagnet.org

Влада намагається обмежити протестну активність, тому через суди ухвалює рішення про заборону мітингів.

Про це у коментарі розповів Степан Гавриш, колишній заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони, відповідаючи на запитання про рішення Окружного адміністративного суду заборонити мітинги до 8 березня.

"Подібне рішення суду — це пряме замовлення Адміністрації президента. Мета якого обмежити протестну активність громадян. Українські суди вже давно працюють у прямій зв'язці з владою. Суд мотивує це рішення тим, що така кількість людей у Києві є загрозою національної безпеки. Але суд не має права констатувати подібні обставини, оскільки це компетенція виключно Ради національної безпеки оборони. Суд не є тим органом влади, який може дати оцінку стану національної безпеки. Згідно закону Конституції йому таке право не належить", - розповів експерт.

Гавриш зазначив, що право громадян на мирні зібрання не можуть нічим бути обмежені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Калєтнік прорвався до сесійної зали

"Влада чудово розуміє, що відповідне рішення суду не буде виконано. Тому виникає запитання: влада хоче кризи і конфлікту, по суті справи війни? Якщо дійсно так, то це означає, що їй потрібні юридичні і суспільні причини для того, щоб вести надзвичайний стан. Думаю, це єдиний інструмент зачистити майдан у Києві і по всій Україні. Єдиний законний спосіб при якому б владі вдалося закінчити єврореволюцію", - зауважив він.

Гавриш додав, що для введення надзвичайного стану указ президента має бути затверджено парламентом впродовж двох днів. І юридично може діяти 35 днів.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва заборонив мітинги в центрі столиці із 8 січня до 8 березня. Позов із вимогою заборонити зібрання подавала Київська держадміністрація. Мотивувала загрозою національній безпеці, громадському порядку і правам та свободам громадян. У результаті суд заборонив пікетування, походи, демонстрації, мітинги, збори, використання гучномовців, автотехніка, плакати. Крім того, встановлювати намети, сцени, навіси.

Зараз ви читаєте новину «Зупинити протести можна лише оголосивши надзвичайний стан — Гавриш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути