пʼятниця, 22 червня 2018 11:05

ЗМІ розповіли про офшорний бізнес родини Жебрівського

ЗМІ розповіли про офшорний бізнес родини Жебрівського
Родина Павла Жебрівського має фармацевтичну імперію за кордоном - ЗМІ. Фото: УНІАН

Родина новопризначеного аудитора Національного антикорупційного бюро Павла Жебрівського має проблеми із прозорістю бізнесу за кордоном.

Про це повідомляє Deutsche Welle

У містечку Бад-Гомбург, що під Франкцуртом-на-Майні, діє фірма Vital Pharma GmbH, яка входить до фармацевтичної імперії Жебрівських. Ця фірма вже близько 10 років торгує на німецькому ринку сировиною для виробництва медичних препаратів, які імпортуються, зокрема, з країн Азії і Південної Америки. Річний оборот цієї фірми, як свідчить звітність - близько €3 млн.

Виконавчим директором Vital Pharma GmbH є дочка Павла Жебрівського Ганна. Вона очолила компанію ще будучи студенткою.

Згідно з німецьким законом про боротьбу з відмиванням грошей, до 1 жовтня минулого року директорка мала внести імена бенефіціарних власників компанії до Реєстру прозорості. Адже німецьким органам для боротьби з ухиленням від сплати податків і відмиванням грошей потрібно знати, хто стоїть за офшорними фірмами, яким належить Vital Pharma GmbH. Як свідчить витяг з реєстру, донька аудитора НАБУ цього не зробила. За це компанії загрожує штраф до €100 тис.

З документів німецького реєстру компанія належить холдингу з Нідерландів - FARMAK GROUP N.V. Кінцева бенефіціарна власниця - Філя Жебрівська, сестра Жебрівського.

Таким чином, німецька компанія входить до структури української групи фармацевтичних компаній "Фармак".

Нідерландський холдинг, своєю чергою, належить холдингу з Люксембургу Farmak Holdings S.à r.l. Нідерланди і Люксембург відомі як країни, які пропонують власникам міжнародних холдингів і концернів привабливі моделі мінімізації податків.

Документи реєстру компаній Люксембургу ведуть далі - на Кіпр.

Остаточну картину структури власності групи "Фармак" можна отримати, ознайомившись з документами компанії F.I. & P. HOLDINGS LIMITED.

Контрольний пакет акцій компанії належить Філі Жебрівській. Другий за величиною пакет акцій - близько 10% - належить Павлу Жебрівському. Згідно з деклараціями Жебрівського, він отримує від цієї компанії близько 1,5 млн грн дивідендів на рік.

Від української ПАТ "Фармак" Жебрівський 2017 року отримав 1 млн грн "матеріальної допомоги".

Іноземними компаніями групи "Фармак" керує не лише донька Жебрівського, а і його 24-річний син.

Ян Жебрівський, як свідчать документи австрійського реєстру компаній, є довіреною особою з правом підпису у компанії Farmak International Holding GmbH. Це – дочірня компанія нідерландської Farmak Group N.V.

Річний оборот австрійської компанії – від €7 млн до €10 млн на рік. Кількість співробітників, згідно з даними реєстру: 0.

Павлу Жебрівському також належить ПП "Ян", яке торгує й медикаментами. У квітні минулого року керівником цієї компанії став Любомир Шведюк. Імовірно, йдеться про зятя чиновника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситник піддав сумніву кадрове рішення Порошенка

19 червня президент Петро Порошенко призначив Павла Жебрівського аудитором Національного антикорупційного бюро. До того він працював на посаді голови Донецької військово-цивільної адміністрації.

7 червня Верховна Рада призначила аудитором Національного антикорупційного бюро від парламенту правознавця Володимира Василенка. Від уряду це Михайло Буроменський — керівник Інституту прикладних гуманітарних досліджень.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ розповіли про офшорний бізнес родини Жебрівського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути