четвер, 25 жовтня 2012 15:39

ЗМІ не вдалося об'єктивно висвітлити передвиборчу кампанію - Сюмар

ЗМІ не вдалося об'єктивно висвітлити передвиборчу кампанію - Сюмар
Фото: ukrinform.ua

Під час виборчої кампанії суттєво порушувалися права журналістів на професійну діяльність.

Про це на прес-конференції у Києві розповіла голова Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

Вона наголосила, що у  першу чергу викликає занепокоєння недотримання прав журналістів під час виборчої кампанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виборця можуть ввести в оману, залякуючи відеоспостереженням за процесом голосування - експерт

"Найбільші порушення стосувалися права на професійне висвітлення ситуації. Ми мали дуже багато звернень і  заяв журналістів про певний тиск, починаючи із середини редакції, від власників, і закінчуючи політичними силами щодо того, як висвітлювати. І  тут маємо дотичність до іншої проблеми — проблеми якості контенту. Тому що висвітлення в результаті звелося до того, що ми називаємо плюралізм грошових можливостей. Певний баланс в результаті такий був дотриманий, але в  який спосіб — це друге питання", - розповіла Сюмар.

Водночас, вона підкреслила, що де-факто об'єктивного висвітлення процесу не було і все зводилося до проплаченого контенту тими чи іншими політичними силами.

"Баланс доступу фактично диктувався можливістю тих чи інших суб'єктів виборчого процесу заплатити за своє висвітлення. При чому, оплата була і легальна, та, яка відбувалася з виборчого фонду, політична агітація, і яка ішла під плашкою "реклама". Але тут теж була маніпуляції: коли, наприклад, одразу ішла реклама опозиції, а після неї одразу реклама ПР, яка фактично спростовує все те, що говориться в рекламі опозиції і це іде одним рядком , відповідно складається враження, що все це зводиться не до агітації за себе, а  просто до спростування опонентів", - підкреслила голова ІМІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель пообіцяла пильно слідкувати за виборами в Україні

Сюмар розповіла, що більш збалансовано показувати інформацію телеканали стали в останній місяць.

"Зміни сталися буквально в останній місяць, коли нам вдалося зініціювати моніторинг провідних телеканалів. Деякі з телеканалів справді підкорегували свій інформаційний баланс. І більше доступу до каналів отримали опозиція і так звані треті політичні сили — УДАР і "Свобода". Бо у випадку з Королевською, її висвітлення у ЗМІ суттєво перевищувало рівень її електоральної підтримки", - розповіла Сюмар.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ не вдалося об'єктивно висвітлити передвиборчу кампанію - Сюмар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути