неділя, 16 грудня 2018 16:44

Зірки на Кремлі почорніли - Порошенко

Зірки на Кремлі почорніли - Порошенко
Українська православна церква стане сильним центром тяжіння, каже президент Петро Порошенко. Фото: @poroshenko

Україна, створивши помісну церкву, виходить із російського впливу. Про це заявив президент Петро Порошенко на прес-конференції.

"Ми готували ґрунт для фундаментальних рішень. Відповідно до канонів Собор був проведений зразково. На відміну від того, що відбулося 332 роки тому. І зараз весь український народ, все світове українство, більшість світового православ'я чекають на історичний Святвечір", - сказав він.

Москва свого часу незаконно анексувала Київську метрополію, нагадав Порошенко.

"Це рішення (утворення помісної церкви. - ред.) чітко окреслює наші духовні кордони, відкидає галюцінаційні претензії Москви на Україну, як ніби-то "канонічну" територію російської церкви, тобто самої Росії.

Ніби-то просте синодальне рішення стає вагомим аргументом на захист територіальної цілісності України. Незалежній державі належить мати свою незалежну церкву. Таким є порядок речей у світовому православ'ї. Україна повертається до норми, залишаючи у минулому паталогію у вигляді домінантного становища церкви, центр управління якого знаходиться у самому лігвищі нашого ворога.

Протидія з боку РПЦ була для нас дуже очікуваною. Ми створюємо Українську церкву з любов'ю, відкритістю і чекаємо там всіх.

Крім того, що автокефальна православна церква не є російською, вона є українською. Вона тепер отримала канонічне визнання від центру світового православ'я. З двома такими перевагами вона стане сильним центром тяжіння для єпископів,священиків, мирян", - сказав він.

Порошенко заявив про "повний вихід зі сфери російського впливу".

"Хіба Кремль колись приховував, що розглядає російську церкву як гіпнотичний дурман для утримання сусідніх народів у сфері свого впливу? І зараз цього не таїть, що видно по істеричній реакції на отримання нашої церквою автокефалії. Аж зірки на кремлівських шпилях почорніли", - заявив президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко дає прес-конференцію

15 грудня президент Петро Порошенко взяв участь в Об'єднавчому соборі, на якому обрали голови Української православної церкви Епіфанія.

Зараз ви читаєте новину «Зірки на Кремлі почорніли - Порошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути