четвер, 18 квітня 2019 14:04

Зеленський збирається переглянути мовні квоти

Зеленський збирається переглянути мовні квоти
Шоумен Володимир Зеленський заявив, що потрібно переглянути закон про мовні квоти. Фото: 95 квартал

Закон про квоти на українську мову в телеефірі українських каналів потрібно переглянути, бо у людей не можна забрати російськомовне телебачення. Про це розказав шоумен Володимир Зеленський.

"Тому у мене є запитання до закону, про який ми говорили. Квоти залишаться. Питання, які вони повинні бути? Навіть не так. Там питання в регулюванні цих квот. Якщо ви добре розумієте, там є хитрість, додаток із цими квотами. Взагалі: більший відсоток української мови, а далі – різні мови, тому що там треба давати можливість кожній мові. Тому що у нас реально велика кількість людей говорить російською. Не можна у них забрати російськомовне телебачення. У нас є люди, які говорять й іншими мовами. Ніхто скасовувати квоти не буде, але є регулювання", — говорить Зеленський в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Люди, які приймали цей закон, не зовсім телевізійні фахівці, м'яко кажучи. Я пояснював пані Сюмар, ми зустрічалися, що це саме той випадок із парковками. Я вам поясню, як людина, що керує великим телевізійним бізнесом, великий платник податків. Якщо б ви знизили податки для всіх телевізійних великих медіа різних компаній, які довгі роки робили, зважаючи на відносини у СНД, матеріали російською мовою... Якщо б ви прийшли і сказали: дивіться, хлопці, ось перед вами 2 фільми. Фільм, який зроблений українською мовою, – податок 10%. Фільм, який робиться російською мовою, – залишаємо податок, який був.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський пояснив своє ставлення до Бандери та Путіна

Ви вважаєте, що потрібні були б квоти? Я вам відповім дуже швидко. За рік я як бізнесмен і всі великі телевізійні бізнесмени без закону про квоти, без цих палиць перейшли б, в основному, на українську і все. Забудьте про державні гроші. Це ж просто, вибачте мене, це подарунки. Що значить держава дає тобі гроші на кіно, а ти потім державі не повертаєш? Чому? Тому що. Це що таке, це державні гроші, це звідки?".

Голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар на сторінці у Facebook заявила, що закон про квоти був розроблений і погоджений із усіма великими українськими телевізійними групами.

"До відома відомого "руководителя телевизионного бизнеса", який уявлення ЗЕленого не має, як пишуться й ухвалюються закони — закон про квоти був розроблений і погоджений з усіма! великими українськими телегрупами — 1+1, Старлайти, ТРК "Україна". Думаю що Ткаченка і Богуцького важко назвати не"спеціалістами"). Але найбільш маразматичні правки, аби нівелювати закон) подавав саме "Квартал 95", бо це ледь не єдина студія, що не може виробляти контент українською. Мови не знає. І правки писали люди, явно далекі від законодавчої техніки). Ми їх відхилили. І закон дав свій позитивний ефект — 92% української в ефірі. Плюс капіталізація галузі. Проти були лише відверто проросійські".

Закон про мовні квоти на телебаченні набрав чинності 13 жовтня 2017-го. Тоді 12 місяців діяв перехідний період: передачі власного виробництва, а також національний аудіовізуальний продукт зараховувався до частки передач, виконаних державною мовою, незалежно від фактичної мови цих передач.

З жовтня 2018-го закон встановлює обов'язкову частку україномовного контенту на загальнонаціональних телеканалах обсягом 75%. Телерадіокомпанії місцевого мовлення повинні транслювати не менше 60% ефіру українською мовою.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський збирається переглянути мовні квоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути