середа, 03 листопада 2021 11:01

Зеленський вже "обрав" голову ДБР - ЗМІ

Зеленський вже "обрав" голову ДБР - ЗМІ
Мета Зеленського - обрати провладного кандидата на посаду директора ДБР. Фото: president.gov.ua

Офіс президента Володимира Зеленського перед вибором конкурсної комісії нового директора Державного бюро розслідувань вже визначив переможця - в. о. директора ДБР Олексія Сухачова.

Про це повідомив голова організації StateWatch Олександр Лємєнов на ZN.UA

Наприкінці 2019 року, ухваливши монобільшістю в парламенті зміни до законодавства, ДБР перезавантажили. Замість трьох керівників із квазіколегіальністю (коли директор ДБР керує на паритетних засадах зі своїми заступниками) вибір зупинили на одноосібному керівництві.

У статусі виконувачки обов'язків голови Бюро опинилася близька до Зеленського Ірина Венедіктова. Згодом вона стала генпрокурором, а в ДБР торік влітку призначили Сухачова.

До того, восени 2019-го, його звільнили з посади заступника керівника одного з підрозділів Генпрокурори за непроходження переатестації, - не склав тесту на знання законодавства.

Зеленський переформатував комісію, щоб досягнути поставленої мети - обрати провладного кандидата на посаду директора ДБР, пише Лємєнов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Деолігархізація: Коломойський отримає від Нафтогазу 20 млрд грн

Сухачов має близькі стосунки з Офісом президента, координуючись вказівками заступника керівника ОП Олега Татарова. При цьому керівник ДБР має вкрай непрості взаємини з генпрокуроркою Венедіктовою.

Склад конкурсної комісії

Згідно із законом, до складу комісії входять дев'ять осіб - по троє від парламенту, уряду і президента України. Парламент і глава держави визначилися з кандидатурами.

При цьому Кабмін досі не може визначити таких осіб, бо основою для цього повинні стати пропозиції міжнародних партнерів. Таким чином, у комісії є лише шість із дев'яти членів.

"Зе!команда на Банковій і ще перед вибором конкурсної комісії визначила свого переможця. Хочуть мати повністю контрольовану систему органів кримінальної юстиції. Відмінність із Порошенком полягає лише в тому, що Петро Олексійович цього так і не досягнув.

Встановлюючи масовий контроль, Зеленський підтверджує думку, що "всі політики однакові", - зазначає Лємєнов.

Належний запуск ДБР є частиною реформи органів кримінальної юстиції. Це реформа прокуратури, СБУ, Національної поліції, нагадує експерт.

Конкурс на посаду директора ДБР оголосили 28 жовтня. Документи від кандидатів прийматимуть протягом 21 дня після публікації оголошення про конкурс.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський вже "обрав" голову ДБР - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути