Ексклюзиви
середа, 07 вересня 2022 00:28

Зеленський відповів на пропозицію керівника МАГАТЕ Ґроссі

Зеленський відповів на пропозицію керівника МАГАТЕ Ґроссі
Президент Володимир Зеленський готовий розглянути пропозицію гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі щодо захисту Запорізької АЕС. Фото: УНН

Президент України Володимир Зеленський відреагував на звіт місії МАГАТЕ, яка побувала на Запорізькій АЕС.

Він відповів на пропозицію гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі щодо створення зони захисту на станції. Про це йшлося у вечірньому зверненні Зеленського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Очільник МАГАТЕ дав попередню оцінку ситуації на Запорізькій АЕС

"У звіті відзначається присутність російської військової техніки на території АЕС, акцентований тиск на наших атомників і є чіткі посилання на російську військову окупацію. Це добре. Щодо пропозиції генерального директора МАГАТЕ Ґроссі створити зону захисту на станції, то треба дивитися на конкретний зміст такого інструменту: що саме може бути захистом? Якщо зміст цієї пропозиції полягає в демілітаризації території АЕС – а це логічно, бо саме російська військова присутність поставила Запорізьку станцію на межу радіаційної катастрофи, – то ми можемо підтримати таку демілітаризовану зону захисту", - сказав Зеленський.

За його словами, у будь-якому разі відчувається, що сучасні міжнародні організації потребують значно ширшого мандату на свої дії. Зеленський вважає, що світ не просто заслуговує, а потребує того, щоб представники МАГАТЕ змусили росію до демілітаризації території АЕС і повернення повного контролю над нею Україні.

"Якщо Росія поставила світ на межу радіаційної катастрофи, у світу мають бути відповідні засоби, щоб поставити Росію в умови, коли держава-терорист буде змушена припинити терор", - сказав Зеленський.

МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС. У звіті сказано, що існує нагальна необхідність у тимчасових заходах щодо запобігання ядерній аварії. Стверджується, що потрібно створити захисну зону навколо станції, щоб уникнути пошкоджень та припинити обстріл околиць АЕС.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський відповів на пропозицію керівника МАГАТЕ Ґроссі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути