Ексклюзиви
середа, 22 лютого 2023 23:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський розповів, скільки зерна вже експортували

Зеленський розповів, скільки зерна вже експортували
За сім місяців 43 країни отримали понад 22 млн т продовольства, сказав президент Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Вже сім місяців працює експортна зернова ініціатива.

За цей час 43 країни отримали понад 22 млн т продовольства завдяки українському морському експорту. Про це сказав президент Володимир Зеленський у відеозверненні, повідомляє Gazeta.ua.

"Якби не ця наша ініціатива, то зараз, на жаль, відбувались би процеси політичного та соціального хаосу в деяких країнах Африки та Азії. Була б загалом значно гостріша криза вартості життя, яку відчували різні народи минулого року", – сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зідзвонився із Сунаком: про що говорили

Якби зернова ініціатива працювала на повну потужність, якби Росія не намагалась її загальмувати, ми змогли б відправити на експорт більше продовольчої продукції, сказав президент.

"Тобто гарантій продовольчої безпеки у світі було б відчутно більше. Наші партнери точно знають, які саме свідомі дії Росії підривають продовольчу безпеку. Працюємо над тим, що все ж дати необхідну стабільність", – заявив Зеленський.

Експорт зерна – не лише внесок у світову безпеку, сказав президент.

"Наш морський продовольчий експорт дає користь Україні. Близько мільйона українців працюють у галузях, які пов'язані з аграрним виробництвом", – сказав Зеленський.

У липні у Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна із заблокованих російськими окупантами українських портів. Тоді Україна підписала договір з Туреччиною та ООН щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі.

Другий договір Туреччина й ООН підписали з Росією.

У листопаді роботу "зернової угоди" для експорту українського зерна з чорноморських портів продовжили до 19 березня.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський розповів, скільки зерна вже експортували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути