понеділок, 23 січня 2023 08:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський прокоментував скандальну ситуацію з Leopard для України

Зеленський прокоментував скандальну ситуацію з Leopard для України
Президент України Володимир Зеленський прокоментував закиди щодо можливостей України підтримувати й обслуговувати танки Leopard. Фото: eastnews.ua

Збройним силам України потрібні не кілька десятків танків. 10-50 машин, обіцяних Києву різними країнами, не вирішать проблему на полі бою.

У Росії, яка розпочала повномасштабну війну, у рази більше цієї техніки, заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD. Водночас надана техніка, хоч і в невеликій кількості, зіграє іншу важливу роль – покаже єдність світу і мотивуватиме українських військових на боротьбу проти агресора.

"Ви маєте чітко розуміти: проти нас російська армія, в якої тисяча танків. Там просто нема кому воювати, вони бояться, вони немотивовані й це плюс нам. Але коли у них тисяча танків, жодна країна рішенням, що вони нам дають 10-20-50 танків не вирішує проблему. Вони роблять тільки одну дуже важливу справу – мотивують наших воїнів боротися за їхні ж цінності. Бо показують, що увесь світ з нами. У мене є 10 танків – візьми всі, у мене є 100 танків – візьми всі, у мене є один танк – я тобі його віддаю", – сказав Зеленський.

Він зазначив, що цінує все, що зробили Бундестаг, канцлер ФРН і президент Німеччини.

"Ти можеш дати Leopard? Ну дай. Ми ж не наступаємо. Ці танки, якщо хтось хвилюється, не поїдуть по території РФ. Ми захищаємося. Нас не цікавить їхня земля, люди. В тебе є ці машини чи у вас змагання в риториці? Якщо є Leopard – дай. Якщо Bradley дали американці 20 в пакеті, німці дали 20 Marder. І я був дуже вдячний. Але після заяви про танки, мовляв, "скільки ти даси, стільки я дам", у мене виникає питання: значить, ви могли дати Marder більше, і просто дали 20, бо американці дали 20 Bradley?", – прокоментував український лідер резонансну ситуацію з танками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Leopard для України: ЗСУ почнуть навчання на німецьких танках

Також Зеленський прокоментував закиди щодо можливостей України підтримувати й обслуговувати танки Leopard, сказавши, що ніхто не був готовий і до пандемії коронавірусу.

"Звичайно, інфраструктурно ми можемо бути зараз не готові, бо у нас немає на озброєнні танків Leopard. Так і є. Але до Covid-19 теж ніхто не був готовий. Це не означало, що не треба було шукати вирішення проблеми. Не треба говорити, що щось не готове, хтось не готовий, що українцям потрібно ще 80 років, щоб зрозуміти, що таке танк", – підсумував президент.

Німецький Бундестаг під час голосування в четвер 20 січня не підтримав пропозицію опозиційної фракції ХДС/ХСС про надання бойових танків Leopard 1 і Leopard 2 Україні.

Після бурхливих дебатів, всі фракції, крім самих консерваторів, підтримали пропозицію передати питання для подальшого обговорення Комітету у закордонних справах.

Водночас Польща готова піти на нестандартні дії, якщо Німеччина виступить проти відправки танків Leopard 2 в Україну.

При цьому прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що він "помірно песимістично" налаштований з приводу того, що Берлін надасть дозвіл іншим країнам відправляти в Україну танки німецького виробництва. А глава МЗС Польщі Збігнєв Рау дорікнув Берліну в тому, що за нерішучість канцлера Олафа Шольца українці платять кров'ю своїх солдатів і цивільного населення.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський прокоментував скандальну ситуацію з Leopard для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути