вівторок, 12 травня 2020 19:48

Зеленський повторює помилку попередника. Мінські угоди треба скасовувати

Зеленський повторює помилку попередника. Мінські угоди треба скасовувати
Надавати українській делегації в ТКГ статус офіційної суперечить національним інтересам і здоровому глузду, каже Сергій Рахманін. Фото: @president.gov.ua

Подальша реалізація Мінських угод несе прямі загрози територіальній цілісності, суверенітету і безпеці держави.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав голова фракції "Голос", член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

Натомість указ президента Володимира Зеленського щодо делегації України в Тристоронній контактній групі по Донбасу створює ризики, каже парламентарій.

"До складу української делегації не входили посадовці. Тепер делегація України набула статусу офіційної. Загроза у тому, що з точки зору міжнародного права будь-які рішення, які ухвалювалися на рівні тристоронньої контактної групи, не мали міжнародно-правових наслідків. Це визнавали всі. Тепер теоретично рішення, ухвалені в рамках Мінського процесу, можуть набути офіційного характеру. В якийсь момент це може де-факто легалізувати перемовини представників української держави і представників окупаційного режиму – так званих ЛНР-ДНР", - говорить нардеп.

Мінські угоди мають бути скасовані, вважає Рахманін.

"Якщо Росія не здатна або не хоче забезпечити припинення вогню протягом року, це означає - вона не хоче робити будь-чого іншого. А наші спроби розводити війська, створювати якусь дивну "консультативну раду", надавати українській делегації в ТКГ статус офіційної суперечать навіть Мінським угодам. Я вже не кажу, що вони суперечать національним інтересам і здоровому глузду.

Маємо робити те, без чого перемога неможлива – укріплювати Збройні сили, будувати економіку

Якщо припинення вогню буде двостороннім, це дозволить створити демілітаризовану зону, яка унеможливить щонайменше подальші бойові дії. Якщо цього не буде, маємо спускати на гальмах процес в односторонньому порядку. Маємо закріплюватися на тих позиціях, яких є і готуватися до подальших планів. Можемо розглядати військовий варіант, політичний комбінований, але виходячи з того, що Мінські угоди працювати не будуть. Ми маємо робити те, без чого перемога неможлива – укріплювати Збройні сили, будувати економіку", - каже політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори в ОРДЛО провести неможливо - Рахманін

"Німецькі, французькі, американські політики і дипломати дуже часто заявляють, що альтернативи Мінську немає. І вони праві. Тому що альтернативи досі і не було. Українська влада не запропонувала. Зараз президент фактично рухається у річище Мінських угод і повторює помилки попередників. Так рано чи пізно держава Україна зайде у глухий кут, з якого буде дуже важко вибиратися", - зауважив Рахманін.

Через агресію Росії президент Зеленський рано чи пізно має усвідомити, що шлях, яким він пропонує іти – це шлях в нікуди, каже парламентарій.

Інтерв'ю з Сергієм Рахманіним читайте у журналі "Країна" від 14 травня.

5 травня президент Володимир Зеленський затвердив склад делегації України для участі в Тристоронній контактній групі. До складу делегації увійшли урядовці та народні депутати.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський повторює помилку попередника. Мінські угоди треба скасовувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути