вівторок, 01 червня 2021 04:28

Зеленський остерігається об'єднання Росії і Білорусі

Зеленський остерігається об'єднання Росії і Білорусі
Союз між Росією і Білоруссю можливий. Фото: Reuters

Президент України Володимир Зеленський висловив занепокоєння щодо злиття Білорусі й Російської Федерації в "Союзну державу".

"У нас сьогодні дуже небезпечна ситуація в Білорусі, на нашому північному кордоні. Сьогодні там перебуває армія під командуванням білоруського режиму", - сказав Зеленський в інтерв'ю для Frankfurter Allgemeine Zeitung.

За словами глави держави, Росія і Білорусь "наполегливо працюють над домовленостями між собою", які можуть передбачати питання оборони.

"Тоді Росія отримала б контроль над білоруськими Збройними силами. З цього боку ми теж бачимо небезпеку для себе - аж до реальної "Союзної держави" між Росією і Білоруссю", - вказав президент України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість білорусів живе радянськими стереотипами - опозиціонерка

Зеленський зазначив, що є ще "багато варіантів військових дій" з боку РФ, зокрема операції з моря.

Так, Росія може спробувати "прорвати" сухопутний коридор до Криму, що, ймовірно, "призведе до ескалації від окупованого Донбасу до "бліцкригу" за межами тимчасово окупованих територій, до адміністративних кордонів Донецької і Луганської областей.

"Союзна держава" – конфедеративний союз Російської Федерації та Республіки Білорусь з поетапно організовуваним єдиним політичним, економічним, військовим, митним, валютним, юридичним, гуманітарним та культурним простором.

Проєкт "Союзна держава", а точніше його відродження, очима Володимира Путіна передбачав не лише економічну інтеграцію, а й створення з Білоруссю спільної судової та правоохоронної системи, посилення військової співпраці та передавання понад 90% управління на наддержавний рівень, фактично — Росії.

Через небезпеку втратити країну у грудні 2019 року тоді ще визнаний всією міжнародною спільнотою президент Білорусі "увімкнув задню" і відкрито пішов на конфлікт із Путіним. Білоруський президент заявляв, що Путін хоче, щоб вони були однією країною, але сам Лукашенко не погодиться на умови Росії інтегрувати Білорусь таким чином. Адже це означало фактичну втрату її незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський остерігається об'єднання Росії і Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути