вівторок, 24 грудня 2019 13:11

Зеленський наблизив Трубу до звільнення

Зеленський наблизив Трубу до звільнення
Нинішній голова бюро та двоє заступників втратять повноваження у день, коли закон набере чинності.

Президент Володимир Зеленський підписав закон, що посилює повноваження директора Державного бюро розслідувань і дозволяє переводити слідчих прокуратури і прокурорів, які розслідували справи Майдану, без обов'язкового конкурсу.

За інформацію сайту Верховної Ради, 24 грудня законопроект повернуто до парламенту з підписом глави держави.

3 грудня ВР ухвалила закон про вдосконалення роботи ДБР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політичні підсумки року, що минає: запитання і відповіді

Нинішній голова бюро Роман Труба та двоє заступників втратять повноваження у день, коли закон набере чинності. Нового голову обере конкурсна комісія з дев'яти людей, по троє від президента, Верховної Ради та Кабміну, пропозиції уряду нададуть міжнародні організації. Переможця мають назвати протягом 60 днів. Тепер директор Бюро сам, а не через конкурс, обиратиме заступників.

Депутати підтримали поправку №318, що передбачає створення в ДБР окремого управління для розслідування справ Майдану. В ньому працюватимуть 100 слідчих і прокурорів, частина без конкурсу перейде з Генпрокуратури. Тобто злочини проти учасників Революції гідності продовжать розслідувати правоохоронці, які займалися ними понад п'ять років.

З вимогою проголосувати цю поправку адвокатка родин героїв Небесної сотні Євгенія Закревська голодувала 12 днів. Схудла щонайменше на 6 кг. Справи Майдану заморозили із 20 листопада, коли прокуратура втратила функцію розслідування, а ДБР виявилося не готовим перейняти такий обсяг справ.

Обиратимуть нового директора Державного бюро розслідувань. Про це у кулуарах заявляв нардеп від "Слуги народу", голова комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський наблизив Трубу до звільнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути